Skribent

Viktor Jerner

23 augusti 2013 | 16:01

Ben Affleck som Batman, bring it!

Det har spekulerats, det har önskats och det har fantiserats. Men nu vet vi vem som blir Batman.

Ända sedan det stod klart att Batman kommer vara en del av Zack Snyders uppföljare till framgångsrika "Man of Steel" har åsikterna haglat om vem som ska axla hämnarens mantel. Christian Bale har varit glasklar med att han inte kommer fortsätta, och personligen tycker jag att det är helt rätt val från hans sida då det hade känts väldigt lustigt att kombinera Snyders universum med det som Nolan byggt upp i sina filmer.

Det behövs nytt blod, det behövs ett nytt perspektiv och en annorlunda Batman som kan stå sida vid sida med en flygande Henry Cavill iklädd rödblåa trikåer. Det har nu - som de flesta som läser detta förmodligen redan vet - avslöjats att det är Ben Affleck som fått äran att ta över rollen, och givetvis kommer det en dräpande flodvåg av negativ kritik direkt. Det är så väntat, tråkigt och envetet att de flesta direkt vänder sig mot det här valet och sågar Affleck vid fotknölarna när han på senare tid bevisat att han är värd den absoluta motsatsen. Det snackas om att Affleck redan misslyckats som superhjälte ("Daredevil"), att han känns för "helylle" för rollen eller att han inte är en bra skådespelare över huvud taget.

Jag håller inte med, för att uttrycka mig lent. Jag tycker att Affleck är ett rent ut sagt kungligt val på alla sätt. Vi vet ju alla att Heath Ledger blev överröst med kommentarer i stil med "jaså, en homosexuell cowboy ska försöka vara trovärdig som Batmans nemesis" när han fick Jokern-rollen, och hur fel dessa människor sedan hade. Jag tror det kommer te sig på exakt samma vis med Affleck, och för mig känns han redan helt rätt. Likt Matthew McConaughey - vars uppsving på senare tid varit enormt - har Affleck alltid sorterats neråt på grund av sin "prettyboy"-aura trots att han under åren visat vilken skicklig skådespelare han är otaliga gånger.

Tittar vi längre tillbaka i tiden hittar vi hans bästa arbete i "Good Will Hunting" (som han också var med och skrev manus till), där han lyckas göra väldigt mycket med en förhållandevis liten roll, och framför allt på senare tid har han imponerat gång på gång. I Kevin MacDonalds "State of Play", Terrence Malicks "To the Wonder" och i de egenregisserade "The Town" och "Argo" visar han att han är en högst stabil skådespelare och mer därtill. Som Doug MacRay i just "The Town" tycker jag att han också bevisar att han kan hantera det mörker som många nu argumenterar för att han helt saknar, även hos politikern Stephen Collins i "State of Play" hittar vi lite av det. När man ser de filmerna och Afflecks prestationer är "helylle" ett ord som flyger ut genom fönstret ganska fort. Sen med tanke på att den här kommande "Superman vs. Batman"-filmen i alla fall är inspirerad av Frank Millers "The Dark Knight Returns" - vars Batman är äldre och mer sargad - känns det tryggt att vi nu efter "Argo" vet att han kan sporta stiligt skägg med enorm pondus.

Att sedan använda 2003 års "Daredevil" som ett argument för att det här valet är risigt tycker jag inte håller. För det första var det ett decennium sedan den kom, och man kan fråga sig om det verkligen var Afflecks fel att filmen - och hans prestation - gick åt skogen? Kanske bör man istället rikta sin kritik åt den allt annat än skickliga manusförfattaren/regissören Mark Steven Johnson. Även den bäste kan göra tveksamma filmval, och att fortfarande hålla detta som en kniv mot Afflecks strupe känns ohyggligt långsint.

Med detta sagt ser jag varmt fram emot den här filmen, även om jag inte var överdrivet förtjust i föregångaren. Jag vet att Affleck inte bara har klackats in i processen, utan att han har fått bevisa att han är rätt person för att ta sig an det här uppdraget, och jag tror och hoppas på att han kommer leverera det vi vill se och ännu mer. Det känns som att han på bästa sätt kommer att kunna balansera det mörka i Batman-karaktären med det ljusa i Bruce Waynes playboy-fasad, och jag kan inte vänta på att få se slutresultatet.

Ben Affleck, du är redan Batman för mig, bring it on.

| 23 augusti 2013 16:01 |