Film

Skribent

Alexander Dunerfors

27 augusti 2014 | 21:00

Batman och Superman är inget att skratta åt

DC Comics sätter stopp för humor i sina superhjältefilmer. Är detta rätt drag för att konkurrera med Marvel?
Marvel Comics hittade tidigt sin nisch med filmerna som ledde fram till "The Avengers". Visst, först gick Hulken igenom ett par mindre hyllade försök, men när det kommer till "Iron Man", "Thor" och "Captain America" så vet vi numera vad vi kan förvänta oss när den röda loggan dyker upp i förtexterna. God underhållning, bra serietidningsaction och en hel del självdistans och humor. 

Samtidigt har DC Comics haft det minst sagt kämpigt med sina hjältar på bioduken. För varje "The Dark Knight" finns en "Green Lantern", och nu har man kanske insett när det funkar som bäst. Hitfix berättar att Warner Bros satt en kort och tydlig regel för sina framtida DC-projekt:

"Inga skämt."

Du läste rätt. Planen är att ge filmerna lite mer "edge". Och det låter iallafall i mina öron som rätt väg att gå. Även om många suckar så fort någon nämner Christopher Nolan som inspiration för vilken mörk, dyster och jordnära film man än vill göra, så har Nolan satt ribban högt för en hel genre - och är i högsta grad inblandad i DC Comics filmuniversum, som bara nyss har börjat på allvar med "Man of Steel". 

Med andra ord får vi nog vänja oss vid tanken att möta "Batman v Superman", Wonder Woman, Aquaman och kanske Green Lantern igen, helt utan skratt på vägen. Ska man ha en chans mot Marvels framgångar så ser jag hellre att man tar rakt motsatt väg än försöker imitera konkurrentens succérecept.

Vad tycker ni? Kunde Batman-filmerna och "Man of Steel" må bra av lite humor, eller ska DC inte ändra på någonting? Kommentera nedan.
| 27 augusti 2014 21:00 |