Film

Skribent

Anna Sundell

11 februari 2022 | 17:00

13 romantiska filmer att streama till Alla Hjärtans Dag

MovieZine tipsar om var de bästa romantiska filmerna finns att streama lagom till Alla Hjärtans Dag.
Fina restauranger och spa i all ära, men få saker slår att ha date night hemma och krypa upp i tv-soffan med en riktigt bra film. MovieZine tipsar om var du hittar de bästa romantiska filmerna just nu.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db livet 20efter 20dig
 

Livet efter dig (2016)

 
”Livet efter dig” är baserad på Jojo Moyes omåttligt populära genombrottsbok med samma namn, och handlar om omaka paret Lou Clark och Will Traynor. Den senare är en framgångsrik och äventyrlig affärsman som tappat livsgnistan då han blivit rullstolsbunden efter en olycka. Den bubbliga Lou anställs av hans föräldrar som Wills skötare, i hopp om att hennes energi ska smitta av sig på honom. Emilia Clarke (Game of Thrones) är perfekt castad som Lou, och har fin kemi med Sam Claflin (The Hunger Games) som spelar den tjurigt arrogante Will.
 
Livet efter dig finns att streama på Netflix.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db in 20the 20heights
 

In the Heights (2021)

 
Förra årets stora musikalsuccé ”In the Heights” tog publiken med storm och kammade hem en femma på MovieZine. Musikalen, skapad av framgångsmaskinen Lin Manuel Miranda, bjuder på inte bara en utan två söta kärlekshistorier mellan alla sprudlande sång och dansnummer som utspelar sig i det mångkulturella Manhattan-området Washington Heights. Vi får dels följa hemvändande Stanford-studenten Ninas fling med Benny, en anställd till hennes pappa, och dels Usnavi, vars drömmar om att ta sig hem till Dominikanska Republiken krockar med kärleksintresset Vanessas ambitioner om att göra en karriär på Manhattan som kläddesigner. Medryckande färgglad och sprudlande musikal med mycket feelgood.
 
In the Heights finns att streama på HBO Max.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db pride 20prejudice
 

Stolthet och fördom (2005)

 
Föredrar man sin romantik med en dos av kostymdrama är det förstås Jane Austen man ska söka sig till, och den egensinniga Elizabeth Bennets motvilliga men ofrånkomliga romans med snobbige Mr. Darcy är en av de mest älskade och välkända kärlekshistorierna någonsin. ”Stolthet och Fördom” från 2005 är en av de mest framgångsrika Austen-filmatiseringarna och bidrog till att etablera Keira Knightley som genrens okrönta drottning. Filmen är dessutom oerhört vacker med sina pampiga balsalar och sin dimmiga, engelska landsbygd. En oemotståndlig favorit som är väl värd att återkomma till.
 
Stolthet och Fördom finns att streama på Netflix.
 
 

Call Me By Your Name (2017)

 
Kritikerrosade ”Call me by your name” av italienska regissören Luca Guadagnino handlar om de spirande känslorna mellan sjuttonårige Elio (Timothee Chalamet) och den sex år äldre studenten Oliver (Armie Hammer, pre kannibalanklagelser) som gästar Elios familj i norra Italien över en sommar under tidigt 80-tal. De två dras ofrånkomligen till varandra men brottas samtidigt med sina känslor. Ett elegant drama i vackra italienska miljöer, som även lär vara den mest framgångsrika filmen med ett homosexuellt par i centrum sedan ”Brokeback Mountain”.
 
"Call Me By Your Name" finns att streama på Viaplay
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db 500 20days
 

500 Days of Summer (2009)

 
”500 Days of Summer” är ingen kärleksfilm, det deklareras prompt redan i förtexterna. Ändå är det svårt att inte ryckas med av denna lite udda filmpärla om kärlekskranke Tom (Joseph Gordon Levitt) och föremålet för hans känslor, den charmiga men flyktiga kollegan Summer (Zooey Deschanel). Ett underbart indiesoundtrack och ett par visuellt experimentella inslag lyfter ”500 Days of Summer” en nivå över romcom-genomsnittet och Joseph Gordon Levitt är som alltid lysande. Dessutom är det en riktigt snygg film vars nedtonade pastellfärger målar en ovanligt sofistikerad bild av Los Angeles.
 
500 Days of Summer finns att streama på Disney+.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db the notebook 202
 

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

 
Berättelsen om Noah och Allie kan möjligtvis vara den allra mest populära romantiska filmen som gjorts i modern tid. I mellankrigstidens USA förälskar sig till familjens fasa den hetlevrade societetsflickan Allie i simple arbetaren Noah och den påföljande romansen blir både stormig och passionerad. "Dagboken" bjuder på flera oförglömliga och ikoniska filmscener (regnhångel!) med fantastiska insatser av både Rachel McAdams och Ryan Gosling i huvudrollerna. En modern klassiker som är svår att tröttna på.
 
"Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta" finns att streama på HBO Max.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db always 20be 20my 20maybe
 

Always Be My Maybe (Netflix)

 
Barndomsvännerna Sasha (Ali Wong) och Marcus (Randall Park) tappade kontakten efter en misslyckad tonårsfling, men sexton år senare korsas deras vägar igen. Sasha, numera en framgångsrik kock, flyttar tillfälligt hem till San Fransisco för att överse öppningen av en ny restaurang och återser Marcus när hon ovetandes anlitar honom för ett hantverksjobb. Marcus känslor för Sasha vaknar snart till liv igen, men som i alla romantiska komedier finns det hinder i parets väg. Och stackars Marcus, för i detta fallet utgörs hindret ingen mindre än filmstjärnan Keanu Reeves, som visar sig vara Sashas nyblivna pojkvän i en scen som blev en omedelbar YouTube-klassiker vid filmens premiär. Lättsamt, gulligt och publikfriande.
 
Always Be My Maybe finns att streama på Netflix.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db 2 20days 20in 20paris
 

2 dagar i Paris (2007)

 
Kulturkrockar och relationsproblem står i centrum i denna smarta dramakomedi där Julie Delpy både skrivit manus, regisserat och spelar en av huvudrollerna. Ett New York-par bestående av amerikanske Jack (Adam Goldberg) och franskfödda Marion (Delpy) försöker väcka gnistan till liv genom en romantisk resa till Venedig, men händelserikt blir det först när de tar vägen förbi Paris på vägen hem, där de behöver hantera både Marions frispråkiga föräldrar och tidigare pojkvänner. Och är det någon stad som kan få liv i ett stagnerat förhållande så är det väl ändå Paris?
 
2 dagar i Paris finns att streama på HBO Max.
 
 

 The Map of Tiny Perfect Things (2021)

 
"Groundhog Day"-konceptet med karaktärer som fastnar i en tidsloop har gett upphov till så många varianter att det nästan kan räknas som en egen genre. ”The Map of Tiny Perfect Things” är ett av de senare tillskotten där tonårige Mark (Kyle Allen) lever om samma dag om och om igen. Just som han tror att han har lärt sig varenda detalj om hur dagen kan utvecklas träffar han Margaret (Kathryn Newton), en jämnårig tjej som är fast i samma tidsloop. Tillsammans ger de sig ute på jakt efter små ögonblick av perfekt skönhet under deras ständigt återkommande dag.
 
The Map of Tiny Perfect Things finns att streama på Amazon Prime Video.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db bodyguard
 

Bodyguard (1992)

 
Romantiska thrillers är inte någon överdrivet välpopulerad genre, oftast slår filmerna över i antingen thriller med halvhjärtad kärlekshistoria eller romantisk actionkomedi. Men 90-talsklassikern ”Bodyguard” är en av få filmer som faktiskt lyckas balansera spänningsmomenten och samtidigt ge gott ut utrymme för romansen. Träige livvakten Frank Farmer (Kevin Costner) anlitas för att skydda diviga popstjärnan Rachel Marron (Whitney Houston) efter att hon börjar få hotbrev. Kemi uppstår och resten är filmhistoria, inte minst soundtracket som stoltserar med några av Houston allra starkaste ballader, framförallt förstås den episkt svulstiga ”I will always love you”.
 
Bodyguard finns att streama på HBO Max.
  
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db notting hill
 

Notting Hill (1999)

 
Åren runt millennieskiftet var något av en guldålder för romcomen och få personifierade väl genren mer än Hugh Grant, som under den här tiden främst byggde sin karriär på att spela bortkomna och sårbara romantiker. Det kanske mest lyckade exemplet är i ”Notting Hill” där hans bokhandlare William Thacker slumpmässigt stöter ihop med en av världens mest kända filmstjärnor (Julia Roberts) och kemi uppstår. En gullig kärlekshistoria som kompletteras med en rejäl dos brittisk humor, inte minst tack vare Williams gränslösa rumskompis Spikey (Rhys Ifans).
 
"Notting Hill" finns att streama på Netflix och Viaplay.
  
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db the fault in our stars movie wallpaper 5
 

Förr eller senare exploderar jag (2014)

 
Ett kärleksdrama om två tonåringar med cancer låter kanske som en melodramatisk tårdrypare, men denna populära film, baserad på en bok av young adult-favoriten John Green, behandlar det tunga temat på ett sakligt och osentimentalt vis. Sextonåriga Hazel (Shailene Woodley) träffar canceröverlevaren Augustus (Ansel Elgort) genom en stödgrupp, och de två finner varandra genom en gemensam fascination för Hazels favoritbok, skriven av en tillbakadragen författare som aldrig förklarat bokens kryptiska slut. Tillsammans ger de sig iväg till Amsterdam för att få ett svar, samtidigt som de kommer allt närmare varandra trots vetskapen att deras tid ihop kan vara begränsad.
 
"Förr eller senare exploderar jag" finns att streama på Disney+.
 
Large f42f89bf139d851f771467a3519f95db remember 20me
 

Remember Me (2010) 

 
I sin första stora filmroll efter genombrottet med ”Twilight” spelar Robert Pattinson den svårmodige New York-bon Tyler, vars familjerelationer är ansträngda efter att storebrodern begått självmord något år tidigare. Tillvaron ljusnar när han lär känna klasskamraten Ally (Emelie de Ravin), men relationen försvåras av hennes överbeskyddande pappa (Chris Cooper), en bufflig polis som fortfarande plågas av mordet på Allys mamma för många år sedan. En stor plot twist i slutet ansågs kontroversiell och bidrog till en del dåliga omdömen vid premiären, men oavsett vad man tycker om just den delen är det ett rörande romantiskt drama om hur vi påverkas och utvecklas tack vare människorna i våra liv.
 
"Remember Me" finns att streama på Viaplay.
| 11 februari 2022 17:00 |