Film

Skribent

MovieZine

19 november 2022 | 19:00

De bästa julfilmerna du kan se på HBO Max just nu

Streama älskade julfilmer som "Elf", "Bad Santa" och "Gremlins" hos HBO Max.
Jul och film hör ihop som sill och nubbe, Lady och Lufsen, pizza och ananas, nyår och raketer. För många börjar högtiden redan när det börjar bli mörkt och kyligt ute, och man får knäppa igång den första av årets julfilmer. Hos HBO Max hittar vi i år flera moderna klassiker, bland annat "Elf" med Will Ferrell, "Bad Santa" med Billy Bob Thornton och den något nyare "8-bit Christmas". Kolla in våra tips på de bästa julfilmerna på HBO Max nedan.
 
 

En julig julberättelse (2022)

 
 
Den nyaste av årets julfilmer är "A Christmas Story Christmas", som fick den svenska titeln "En julig julberättelse". Den är i sin tur en uppföljare på "En julberättelse" från 1983, som handlade om om pojken Ralphie som drömde om den perfekta julklappen. Peter Billingsley upprepar rollen i vuxen ålder då hans karaktär själv har blivit pappa. Släpps den 17 november.
 

Jag kommer hem igen till jul (2019)

 
 
Den senaste i raden av svenska julfilmer följer en tradition av obekväma dramakomedier (med mer betoning på drama än komedi) där familjehemligheter kommer upp till ytan kring julbuffén. Peter Jöback spelar världsstjärnan Simon som, som titeln antyder, kommer hem igen till jul. Regissören Ella Lemhagen gör plats åt både stämningsfull julmusik och jobbiga teman. Här hittar du något mer tänkvärt och mer äkta än en klassisk julkomedi. Rekommenderas!
 

Bad Santa (2003)

 
 
Billy Bob Thornton spelar en nersupen svindlare utan vilja att leva. Varje jul drar han buttert på sig sin tomtedräkt för den årliga varuhusstölden med sin kortvuxne kumpan som gör sig perfekt som tomtenisse. "Bad Santa" kanske lätt ger intryck att vara ännu en i raden av amerikanska dumkomedier men så är inte fallet. Det är en djup historia som engagerar och berör. Dessutom är den riktigt rolig emellanåt.
 

8-Bit Christmas (2021)

 
 
Alla som gillar tv-spel minns nog den där varma förhoppningen om att ett sprillans nytt tv-spel skulle ligga under granen på julafton. Något som filmen "8-Bit Christmas" försöker kapitalisera på. Skapligt underhållande 80-talsnostalgi när en pojke försöker få tag i en Nintendo-konsol i HBO Max originalfilm från i fjol.
 

Polarexpressen (2004)

 
 
Robert Zemeckis ”Polarexpressen” lider av en något själlös datoranimation, men är också en barnsaga med hög mysfaktor och en hel del julstämning. Det finns lite humor men desto mer action och mystik, och inte minst flera viktiga budskap – frågor som vänskap och utanförskap tas upp. Förutom att den blir lite väl smörig och sentimental mot slutet är detta en tidlös historia som hela familjen kan ha glädje av.
 

Gremlins (1984)

 
 
Alla kan vi reglerna. Blöt inte ner dem. Utsätt dem inte för solljus. Och mata dem aldrig efter midnatt... Upplägget med de fantasifulla varelserna Gremlins är bara en av många uppfinningsrika knep i den Steven Spielberg-producerade julfilmen-med-en-twist. Våldet är stundtals grovt och tonen elak, så glöm inte att filmen har en 15-årsgräns om det vankas familjekväll.
 

Elf (2003)

 
 
Will Ferrell tog steget från "Saturday Night Live"-sketcher och in i folkets hjärtan med denna komedi, där han spelar förvuxen tomtenisse som kommer till New York för att hitta sin far. Charmiga och roliga "Elf" fick aldrig svensk biopremiär utan gick direkt till dvd ett par år efter sin premiär, men har med tiden blivit en kär julklassiker.
 
| 19 november 2022 19:00 |