Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 februari 2013 | 14:01

8 minnesvärda fat suits på film

Stora skådespelare i tunga roller. Kolla in bilderna på några av filmvärldens fetaste förvandlingar.
Sir Anthony Hopkins anammar rollen som legendariske mästarregissören Hitchcock i filmen med samma namn, och antar med hjälp av smink och den populära fat suiten skepnaden av den rundlagde filmskaparen. Men Hopkins är knappast den första som tar hjälp av protetisk utfyllnad för att fylla på kilona - alla från Orson Welles till Goldie Hawn har fuskat för att bli fläskiga på vita duken.

Här är de bästa filmtjockisarna.

8. John Travolta i "Hairspray" (2007)


Large 2f3ecfa912ece850f34fa69329e7a6ff 10travolta

Till skillnad från originalskådespelaren och transvestiten Divine som spelade Edna Turnblad i filmen från 1988 så fuskade den gamla "Grease"-stjärnan när han förvandlades till förortsmamma med hjälp av silikon i nunan och stoppning under klänningen. Han berättade själv att han tillät nyfikna män såväl som kvinnor klämma loss på fejkbrösten.

7. Goldie Hawn i "Döden klär henne" (1992)


Large 2f3ecfa912ece850f34fa69329e7a6ff 8goldie

Det blonda komedivåpet gick från grå mus till rödhårigt bombnedslag i Robert Zemeckis 90-talskomedi men innan specialeffekterna eskalerade så fick Hawn prova på fat suit i några tidiga scener där hennes övergivna singel gått ner sig i skräpmat. Ansikte, hals och armar täcktes i skumgummi och det är svårt att känna igen den vackra Oscarsvinnaren.

6. Mike Myers i "Austin Powers 2: The Spy Who Shagged Me" (1999)


Large 2f3ecfa912ece850f34fa69329e7a6ff 7mikemyers

Myers kanske mest groteska skapelse - den dvärgätande torpeden Fat Bastard - tillverkades efter ritningar på sumobrottare och bestod av skumgummi och latex. Trots att dräkterna var vattenkylda så beskrev Myers själv resultatet av hans svettande som ett 350-kilos avloppssystem.

5. Tom Cruise i "Tropic Thunder" (2008)
Cruise var, för ovanlighetens skull, en av höjdpunkterna med Ben Stillers Hollywood-satir där hans överspel i kombination med en latexnacke, brösthårsmatta och överdrivet stora proteshänder (!) skapade den numera kultförklarade demonproducenten Les Grossman. Konsten att förvandla en populär filmstjärnehunk till en allt annat än attraktiv slemhög.

4. Kathleen Turner i "Dr. Hfuhruhurrs dilemma" (1983)
80-talsstjärnan blev en av de första sexsymbolerna att dra på sig fat suit i en kort men minnesvärd scen. Vi ser henne i slutet där Steve Martins huvudkaraktär ersätter den osympatiska Turners hjärna med Sissy Spaceks trevligare - men desto mer matglada - dito.

3. Eddie Murphy i "Den galna professorn" (1996)
Innan Murphys karriär eskalerade i dåliga komedier med tjockisskämt så gjorde han en första remake på Jerry Lewis klassiker "Dr. Jäkel och Mr. Hyde". Filmen gynnades av Rick Bakers Oscarsbelönade makeup som förvandlade stjärnan till flertal medlemmar i en gravt överviktig familj. Murphy medgav att folk inte kände igen och därmed ignorerade honom efter förvandlingen.

2. Terry Jones i Monty Pythons "Meningen med livet" (1983)
I den kanske mest populära - och ökända - scenen från det brittiska komikergängets kultkomedi så blir stackars Mr. Creosote (skapad av heliumballonger) ohyggliga matvanor hans groteska slut. Jones skrev rollen med Terry Gilliam i åtanke men övertalades att göra den själv. När filmen vann pris i Cannes skämtade John Cleese om att jurymedlemmen Orson Welles (etta på denna lista) troligen identifierade sig med Creosote.

1. Orson Welles i "En djävulsk fälla" (1958)
Welles var - trots sin storlek - inte tillräckligt vidrig för att spela den korrupte polischefen Hank Quinlan i sin egen klassiker utan fick plastpåsar tejpade under ögonen och nästan 30 kilo stoppning under rocken. Welles hatade sminket som tog evigheter att sminka men påstod ändå att inspelningen var den roligaste han haft.

Se också: 11 otroliga sminkförvandlingar på film
Följ MovieZine på FacebookTwitter och Instagram!
| 3 februari 2013 14:01 |