Krönika

Skribent

Jonatan Blomberg

9 oktober 2017 | 07:00

Bäst att tacka "NCIS" för lång och trogen tjänst innan det är för sent

När ytterligare en av de mest omtyckta "NCIS"-skådespelarna väljer att lämna succéserien, inser jag att serien har fått alldeles för lite beröm under åren.
Pauley Perrette tackar för sig efter drygt 330 avsnitt i en av världens mest populära serier, meddelade stjärnan själv via sitt Twitterkonto tidigare under veckan. Eller va... vem i vadå? Det är troligtvis den fråga de flesta skulle ha ställt sig - om jag inte hade nämnt "NCIS" rubriken det vill säga. Men Pauley Perrette är såklart den skådespelerska som spelar den omtyckta kriminalteknikern Abbey Sciuto, i "NCIS".
 
Jag läste den här nyheten tidigare under förra veckan och tänkte att det inte fanns något riktigt nyhetsvärde att hämta här. Men sedan dess har jag frågat mig hur det kan ligga till på det sättet, att en av världens mest följda serier diskuteras så ofattbart lite.
 
Efter en titt i historiken här på MovieZine kunde jag få fram att vi har skrivit om "NCIS" vid ett tillfälle sedan serien drog igång 2003 (och fortfarande rullar 15 säsonger senare). Det var för tre år sedan, när "NCIS" utsågs till den mest sedda tv-serien (globalt) det året - med ett snitt på 57,6 miljoner tittare per avsnitt (under seriens 12:e säsong). Två år tidigare var "NCIS" den serie som sågs live av flest människor i USA, med ett snitt på drygt 20 miljoner tittare per avsnitt.
 
 
Det är med andra ord en extremt populär serie, och har länge varit det, även om den nu sakta men säkert börjar gå mot ett oundvikligt slut - när ännu en av seriens kärnspelare väljer att lämna skeppet. Det är givetvis så att Pauley Perretts kriminaltekniker, som karaktär, manusmässigt enkelt kan bytas ut mot någon annan. Men det är likväl en del av seriens hjärta som kommer att försvinna tillsammans med henne.
 
Michael Weatherly (Anthony DiNozzo) lämnade serien redan inför den förra säsongen för en huvudroll i serien "Bull" (löst baserad på Dr. Phils tidigare karriär). Cote De Pablo (Ziva David) lämnade serien en säsong innan det... och så vidare. Kvar efter den femtonde säsongen står Mark Harmon (Leroy "Jethro" Gibbs), som för övrigt är den allra bäst betalda dramaskådespelaren på tv just nu, tillsammans med David McCallum (Ducky) och Sean Murray (Timothy McGee). Frågan är hur länge de många miljoner tittarna nu kommer att stanna kvar, allteftersom serien urholkas på sina starkaste karaktärer?
 
Large 7edc0a87be741311e99ccdda481bc177 ncis bull aug11
 
Femton säsonger, kanske blir det till och med sexton eller sjutton - men snart lär (bör) "NCIS" gå i graven. Innan det sker vill jag ändå passa på att tacka för lång och trogen tjänst, med förvånansvärt många goda minnen. Personligen har jag väl sett åtminstone 200 av de nästan 350 avsnitten och kan inte minnas att jag sett ett enda som inte levererade ett intressant fall - vilket ändå måste vara värt någon form av erkännande? Det här är trots allt en serie som under sin 10:e säsong sågs av flest i USA och under sin 12:e sågs av flest i hela världen - det är starkt att kunna peaka såpass många avsnitt in i en serie. 
 
Lyckligtvis lever vi i en verklighet idag, där streamingtjänster som Netflix och Viaplay kommer att göra serier som "NCIS" odödliga. När Mark Harmon och gänget slutligen tackar för sig, så lovar jag att (någon gång) se de sista 150 avsnitten också - för jag gillar ju "NCIS" egentligen, det finns bara så himla mycket att se ikapp!
 
Finns det några andra "NCIS"-fans kvar här i Sverige? Ge er till känna i kommenterarna nedan och dela med er av era bästa "NCIS"-minnen! 
| 9 oktober 2017 07:00 |