Film

Skribent

MovieZine

2 februari 2020 | 14:35

”Barn” vann toppriset på Göteborg Film Festival 2020

Det kritikerrosade norska dramat av Dag Johan Haugerud är årets mottagare av Dragon Award Best Nordic Film.
Göteborg Film Festival är inne på slutspurten. Norska "Barn" tog emot toppriset Dragon Award Best Nordic Film på lördagens avslutningsgala. Prissumman på en miljon svenska kronor gör det till världens största filmpris.

Juryns motivering lyder:

"Barn" av Dag Johan Haugerud är en film där rollfigurerna hittar en väg att prata med varandra och i vilken språket är vackert utvecklat. Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärlden perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet.

Dessutom fick Henriette Steenstrup, som spelar Liv i "Barn", årets Dragon Award för bästa skådespelare.

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, gick till Henrik Schyffert och filmen "Spring Uje spring". Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

"Spring Uje spring" belönades även med publikens pris för bästa nordiska film.

För tredje gången delades Dragon Award Best International Film ut. Priset, som också röstas fram av publiken, går i år till "And the Birds Rained Down" av Louise Archambault.

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf, gick i år till Marius Matzow Gulbrandsen för norska ungdomsfilmen "Disco".

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary tilldelades Jussi Rastas och Jenni Kivistö för filmen "Colombia in My Arms".

Ingmar Bergman International Debut Award gick till "Workforce" av David Zonana.
| 2 februari 2020 14:35 |