Spel

Skribent

MovieZine

17 februari 2019 | 13:00

Barn och unga blir inte våldsamma av tv-spel, visar en ny studie

Populära tv-spel som "Fortnite" och "Grand Theft Auto" dras ofta fram som exempel i debatten.
Nej, det går inte att koppla våldsamma tv-spel till aggressivt beteende hos barn och tonåringar. Det visar en studie från Oxford Internet Institute. Frågan har diskuterats flitigt i media och bland politiker i många år, och GamesIndustry.biz beskriver den nya undersökningen som "en av de mest omfattande hittills".

- Teorin att våldsamma tv-spel skapar aggression ute i verkligheten är populär, men den har inte gått att bevisa så väl, säger studiens ledare Andrew Przybylski.

- En del av problemet kring teknologi-research är att det finns många sätt att analysera samma data, vilket kan ge olika utslag (...) Ett handplockat resultat kan ge bränsle till moralpaniken kring tv-spel.
 
 
Över 2000 brittiska ungdomar i åldern 14-15 år deltog i Oxford Internet Institutes studie. Man hittade ingen koppling mellan våldsamma spel och våldsamma ungdomar, men man märkte samtidigt att tv-spel kan väcka ilskna reaktioner och känslor:

- Lustigt nog ser man att folk kan snacka skit, trolla eller bli starkt tävlingsinriktade inom gamingvärlden, vilket kan ses som antisocialt beteende. Det är något som vore intressant att undersöka närmare, säger Przybylski.
 
Tror ni att ungdomar blir mer våldsamma eller aggressiva av tv-spel? Kommentera gärna.
| 17 februari 2019 13:00 |