Film

Skribent

MovieZine

21 juli 2023 | 11:15

"Barbenheimer"-dagen är här! Möt filmälskarna som firar med dubbelbio

Den stora dagen har kommit: idag släpps både "Barbie" och "Oppenheimer" på biograferna.
Två av sommarens mest efterlängtade filmer möts i en rosa explosion - Greta Gerwigs plastiga komedi och Christopher Nolans dystra drama har på ytan ingenting gemensamt, förutom att båda har hajpats upp till skyarna tack vare sina fantastiska regissörer och starka rollistor.
 
Visserligen fick "Barbie" en smygstart och rullade ut på svenska biodukar redan i onsdags... men det finns fortfarande fans som sparat på karamellen för att köra en double-bill med "Oppenheimer" under helgen!
 
Vi har talat med två MovieZine-läsare som laddar för en "Barbenheimer"-upplevelse.
 
 

"Det blev mer av en slump"

 
Claes, 45 år från Stockholm, bjuder med mamma på "Barbie" innan han ser "Oppenheimer" med en vän. Förväntningarna har bara ökat inför den stora premiärdagen.
 
Du kör alltså en Barbenheimer, båda filmerna på samma dag. Hur kommer det sig?
 
- Yes, jag kör en Barbenheimer, men det är kanske mer av en slump. Jag försöker ofta se filmer jag har sett fram emot väldigt nära deras premiärdatum för att undvika spoiler. "Barbie" och "Oppenheimer" är sommarens stora filmer som jag har sett fram emot så då blev det nästan enklast att ta dom på en och samma dag och få det överstökat.
 
Hur är dina förväntningar på respektive film?
 
- Av det lilla jag har sett av "Barbie" så känns det klart som en film som jag kommer att älska. Med "Oppenheimer" så har jag förväntningar främst för att det är Nolan som ligger bakom den. Många av hans filmer är bland mina favoriter och det är ju en drömcast så förväntningarna blir automatiskt höga då.
 
Den viktiga frågan, vilken ordning har du valt? Hur har du lagt upp dagen?
 
- Jag kommer att se "Barbie" först på Saga tillsammans med min mor, så det blir en matiné. Sedan efter eventuellt en middag med mor, som inte får vara längre än 1,5 timme, så blir det "Oppenheimer" på Sture med en av världens bästa biokompisar Sofia. Filmen slutar runt 21, så det blir kanske lite filmdiskussioner efteråt.
 
Vilken är din favoritfilm av Gerwig respektive Nolan?
 
- Gud så svårt. Från Gerwig har jag svårt att välja mellan "Lady Bird och "Unga kvinnor", men jag tycker nog att "Unga kvinnor" är vassare.
 
- Att välja en favorit från Christopher Nolan är som att kill your darlings. Tycker väldigt mycket om de Batman-filmerna som han regisserade och fullkomligt älskar "Inception" och "Interstellar"… men favoriten blir ändå en modern klassiker: "Memento".
 
 

"Hur ofta är det premiär från två grymma regissörer på samma dag?"

 
Nolan-fantasten Nicoló, 24 år från Solna, väljer också att se "Barbie" först innan dagen avslutas med "Oppenheimer". Att fånga båda filmerna på samma dag var en självklarhet för honom:
 
- När jag fick reda på att de skulle ha premiär på samma dag hoppades jag verkligen att de inte skulle ändra på datumen! Hur ofta är det premiär från två grymma regissörer på samma dag?
 
Berätta, hur har du planerat dagen? Vilken film ser du först?
 
- Jag går med två vänner som också är extremt nördar i film, likaså jag! Vi börjar sen eftermiddag med "Barbie", middag och avslutar sent med "Oppenheimer" på IMAX.
 
Går du all in med någon särskild outfit? Rosa? Eller kanske 40-talshatt?
 
- Målet är att ha något rosa och mörkt i färgerna!
 
Vem är favoriten om du ska välja mellan Nolan och Gerwig?
 
- Nolan är såklart favoriten då det inte finns någon like, men Gerwig tycker jag har gjort riktigt bra filmer. ÄLSKAR "Unga kvinnor"!
 
Hur är då dina förväntningar på de här två filmerna?
 
- Jag tror båda filmerna kommer vara annorlunda än förväntningarna. Har ingen aning om vad som kommer att ske på duken. Men vad kan gå fel?
| 21 juli 2023 11:15 |