Skribent

Alexander Kardelo

12 november 2012 | 19:01

Banker sätter stopp för skräckfilmsbutik

Hör du till den breda skaran som gärna myser till en skräckis då och då, ska du veta att det är en "olämplig kulturform". Iallafall enligt flera av Sveriges storbanker.

Och de får de ju tycka om de vill. Men riktigt läskigt blir det när det ska påverka filmförsäljning på nätet. SR Kristianstad rapporterar om skräckfilmsbutiken.se som nu tvingas att slå igen. Anledningen: bankerna stoppar kundernas betalningar.

Sveriges Radio har talat med flera banker, som försvarar sig med att man bara följer internationella etiska avtal som satts upp av Visa och Master Card:

- Vi är skyldiga att följa reglerna. Om vi inte följer reglerna kommer de att fatta beslut om att regeln ändå gäller och att vi måste stänga av de som de anser bryter mot reglerna, säger Jan-Olof Brunila, chef för Swedbank betalkortslösningar.

Att Roland Hånells onlineshop ofta säljer filmer som också hittas på Ginza eller Cdon, verkar inte nå fram hos de som sitter på besluten.

- Det är klart att det handlar om censur. Om man går in och styr vad en butik får ha för utbud så är det censur, det kan inte vara något annat, säger Roland Hånell till SR.

| 12 november 2012 19:01 |