VENEDIG 2023

Skribent

Alexander Kardelo

5 september 2023 | 08:45

Både applåder och protester när Woody Allen besökte Venedig

Venedigs filmfestival har premiärvisat skandalomsusade Woody Allens nya komedi "Coup de Chance".
Vi visste att årets filmfestival i Venedig skulle skapa rubriker, med kontroversiella regissörer som Luc Besson, Roman Polanski och Woody Allen på plats.
 
Den sistnämnde dök upp igår för att premiärvisa sin nya romantiska komedi "Coup de Chance", inspelad i Frankrike (eftersom de flesta amerikanska skådespelare nu vägrar att jobba med honom). Det rapporteras om ett varmt mottagande och långa applåder efter måndagens galapremiär. Allen var på plats med skådespelare som Valerie Lemercier Melvil Poupaud för att ta emot biopublikens jubel, skriver Hollywood Reporter.
 
Samtidigt samlades ett 20-tal demonstranter utanför Sala Grande-biografen för att protestera mot regissören som anklagats för sexuella övergrepp i Metoo-eran: "Ingen våldtäktskultur" ropades när Allen vandrade förbi på röda mattan.
 
Woody Allen, fotograferad på Venedigs filmfestival.
 
Själv fick han försvara sig i en Variety-intervju inför premiären:
 
- Jag borde ha varit ansiktet utåt för MeToo. Jag har gjort 50 filmer. Jag har alltid skrivit väldigt bra roller för kvinnor, jag har kvinnor i teamet och jag betalar dem lika mycket som männen. Jag har jobbat med hundratals skådespelerskor och aldrig någonsin fått ett enda klagomål.
 
"Coup de Chance" är Woody Allens 50:e långfilm, och premiären på Venedigs filmfestival är hans största plattform på flera år. Nu spekuleras det om den 87-årige filmskaparen är redo att gå i pension.
| 5 september 2023 08:45 |