Film

Skribent

MovieZine

21 februari 2024 | 17:30

Rasande fina tittarsiffror! Svenska storfilmen från 2023 en världssuccé på Netflix

Närmare 7 miljoner har tittat på katastroffilmen om Kiruna.
Det blev rasande fina tittarsiffror när ”Avgrunden” lanserades på Netflix förra veckan. Streamingtjänsten rapporterar att filmen har streamats i 11 900 000 timmar, vilket motsvarar 6 900 000 tittare.
 
En svensk katastroffilm, det hör inte till vanligheterna. Richard Holms "Avgrunden" (eller "The Abyss" på engelska) har lockat till sig ett stort internationellt intresse, och ligger på topp-10-listan i hela 47 länder, från Europa till Sydamerika och även Marocko. 
 
- Det känns helt otroligt! Netflix har skapat ett helt nytt sätt för internationell film att nå ut över världen. Jag är helt förbluffad. Nu är man nyfiken på hur mycket "staying power" den har, säger regissören till MovieZine.
 
- Det är också kul att genrefilm växer sig starkare utomlands. Kanske leder det till att vi får fortsätta göra genrefilm i Sverige och visa att det kan vara lönsamt. Det är så häftigt med streaminglandskapet. Vi pratar om vårt lilla land och att vi gör film för 10 miljoner människor som pratar svenska, men nu är det inte så längre. Det håller på att ritas om, fortsätter Holm.
 
Large 19ba579c03ca3680497efc685c4d10dc avgrunden edvin ryding
 
Filmen handlar om vad som sker när gruvan i Kiruna ger vika och hotar att sluka hela staden. Tuva Novotny spelar säkerhetschefen Frigga som kämpar mot klockan för att varna invånarna och rädda sin familj. I andra roller ser vi Kardo Razzazi ("Suedi") och Edvin Ryding ("Young Royals").
 
"Avgrunden" är den senaste i raden av svenska filmer som nått en bred publik tack vare streamingjätten. Förra året kunde vi bland annat se hur Fares Fares thriller "En dag och en halv" samt Lisa Aschans dramakomedi "Tack och förlåt" nådde lika fina framgångar.
 
| 21 februari 2024 17:30 |