Skribent

Alexander Dunerfors

6 december 2012 | 19:15

Atflick utmanar VOD-marknaden

En ny aktör ger sig in i kampen om att bli din nya streaming-tjänst.

Hösten 2012 kommer för alltid att bli ihågkommen som tiden då Sverige på allvar invaderades av video-on-demand-tjänster. Filmnet, Netflix och Comoyo är redan här, med HBO Nordic på väg. Och nu har Atflick släppt in de första beta-testarna.

Den svensketablerade tjänsten lovar en helt ny form av video-on-demand. Som kund kan du välja hur du vill använda tjänsten:

Månadsabonnemang - om du hellre ser mycket film för en billig peng. Här finns något äldre titlar, och abonnemanget kostar preliminärt 49 kr per månad.

Videobutik - här hittas Blu-ray- och DVD-aktuella filmer till priset av 39-49 kr per film.

Premium-fönster - filmer som legat på biotoppen utomlands men aldrig går upp på svenska biografer. Kostar preliminärt 79 kr per film.

- Det är ett begränsat utbud på våra biografer, och många filmer hamnar utanför. Vi försöker skapa premium-fönstret tillsammans med filmbolag och distributörer. Det styrs av vad användarna vill ha, berättar Hans Granqvist, Atflicks Chief Technology Officer, för MovieZine.

Hur många filmer räknar ni med att ha tillgängliga när Atflick släpps?

- Vi mäter inte i antal filmer så som andra gör. Vi har hellre ett mindre antal filmer som är bra. De flesta tjänster ger dig jättemånga filmer som man kanske inte vill se, det är dyrt att hantera och enkodera. Vi vill undvika det. Vi vill ha en kvalitetsspärr med ett mindre antal filmer. Och istället lägga till extramaterial, som trailers och bakom kulisserna-klipp.

Vad säger du själv om alla nya VOD-tjänster som poppar upp?

- Det bekräftar att det finns ett behov. Under 2013 kommer många att falla bort. Inte fler än fyra, fem överlever. Så det gäller att skilja sig från de andra. Många av de tjänster jag sett ser likadana ut. Vi vill ha något som gör att folk vill komma tillbaks.

Den 12:e december slår Atflick upp portarna för allmänheten, och till en början gäller det att du lyckats få en inbjudan.

| 6 december 2012 19:15 |