Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

27 mars 2019 | 08:10

Åtalet mot "Empire"-skådisen Jussie Smollett läggs ned

Smollett åtalades efter att han anklagades för att ha planerat en hatbrotts-attack mot sig själv, för att försöka främja sin karriär som skådespelare.
Under dagen igår lades 16 åtalspunkter mot skådespelaren Jussie Smollett ned och han har försatts på fri fot. Vi har tidigare rapporterat om hur Smollett blivit en av de mest hatade skådespelarna i USA just nu. Efter nedläggningen av åtalet verkar det till och med som att han kan komma att få sin "Empire"-roll tillbaka, trots att Fox tidigare bekräftat att rollen skrivits ut ur serien.
 
Medialt började berättelsen om Jussie Smollett den 29 januari i år, när skådespelaren lades in på sjukhus efter att ha blivit utsatt för en hatbrotts-attack. Smollett ska enligt honom själv ha blivit attackerad av två män, med MAGA-kepsar (Donald Trumps "Make America Great Again"-slogan), som ska ha knutit en snara runt hans hals och hällt blekmedel över honom.
 
Eftersom Smollett är en öppet homosexuell, afroamerikansk man behandlade polisen inledningsvis händelsen som ett hatbrott. Media och superstjärnor (till och med Donald Trump) uttryckte till en början ett starkt stöd för Smollett. Men några dagar in på polisens utredning så ändrades fallets inriktning plötsligt. De två bröder man misstänkte för brottet hade nämligen ringt och skickat textmeddelanden till Smollett både innan och efter händelsen. Smollett ska dessutom ha skrivit under en check på 3500 dollar med sitt namn, funnen hos bröderna.
 
 
Smollett har hela tiden bedyrat sin oskuld, även om de flesta snabbt ändrade sin åsikt kring honom så har flera i "Empire"-produktionen fortsatt att stå vid hans sida. Efter att åtalet lades ned, till följd av att Smollett lät staden behålla hans inbetalade borgensumma på 10 000 dollar och att han hade hunnit slutföra två dagars samhällstjänst, svarade "Empire"-seriens officiella Twitterkonto med att "Vi ses på onsdag"... vilket kan tolkas som att Smollett kommer att få sin roll tillbaka.
 
Det finns bara ett litet problem kvar innan Smollett kan lägga utredningarna bakom sig, han har nämligen även anklagats för att ha skickat ett hotbrev till sig själv. Eftersom det skickades via den amerikanska posten räknas det som ett brott på federal nivå och utreds därför av FBI. Åklagaren och stadens borgmästare säger sig fortfarande vara säkra på att Smollett är skyldig, men att det kan bli svårt att bevisa det, utan något rimligt tvivel - vilket är varför de kom fram till den här överenskommelsen istället. 
 
Vad tror du om Smollett skuld? Gör Fox rätt som tar honom tillbaka till sin serie? Kommentera gärna nedan!
| 27 mars 2019 08:10 |