Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

23 februari 2019 | 09:30

Jussie Smollett är den mest omtalade skådespelaren i USA just nu

"Empire"-skådisen har gått från älskat offer till hatad brottsling inom loppet av några turbulenta veckor.
Det finns fortfarande en rad oklarheter i vad som egentligen har hänt, men historien om Jussie Smollett kommer sannolikt sluta med att han på egen hand förstört sin karriär som skådespelare. Det hela började för några veckor sedan, när nyheten om att Smollett hade blivit utsatt för ett hemskt hatbrott spreds som en löpeld genom den amerikanska pressen.
 
Runt tvåslaget på natten ska Smollett ha blivit sugen på en nattmacka. Efter ett besök på Subway en stund senare ska han ha blivit igenkänd av två män på gatan. Smollett har nämligen spelat karaktären Jamal Lyon i drygt 70 avsnitt av den populära Fox-serien "Empire". De två männen ska ha därefter ha attackerat Smollett för att han är mörkhyad och gay, genom att misshandla, hälla blekmedel och knyta en snara runt hans hals - förövarna ska sedan ha ropat något om MAGA (Trump-sloganen "Make America Great Again") när de lämnade platsen.
 

Smollett häktades plötsligt själv

 
Jussie Smollett och Terrence Howard i "Empire".
 
Inledningsvis slöt hela USA upp bakom Smollett, offret av ett avskyvärt brott. Alla möjliga superstjärnor uttalade sig i olika medier och visade sitt stöd. Till och med den amerikanske presidenten Donald Trump fördömde det inträffade. Men när polisen sedan inledde sin utredning, i jakten på förövarna, började plötsligt Smolletts historia att falla isär.
 
Tidigare under denna veckan häktades Smollett slutligen misstänkt för att ha lämnat in en falsk polisanmälan, vilket i värsta fall kan resultera i upp till tre års fängelse. Polisen tror nu nämligen att Smollett själv ska ha betalat två män att misshandla honom... eftersom han ska ha ringt de båda männen innan och efter "attacken" och dessutom betalat dem med en underskriven (!) check på 3500 dollar.
 
Motivet sägs ha varit att Smollett var missnöjd med sin lön på 65 000 dollar per avsnitt - och att han hoppades att uppmärksamheten skulle leda till fler erbjudanden och då även en bättre lön.
 

Karriären verkar vara över - men historien lever vidare

 
Fox och skaparna av "Empire" har stått vid Smolletts sida, fram tills att skådespelaren plötsligt häktades. De har nu bekräftat att Smolletts karaktär inte kommer att vara med i den femte säsongens återstående avsnitt. Enligt TVLine ska "Empire"-skaparna nu även vara på jakt efter en ny skådespelare att axla rollen som Jamal Lyon, ifall serien får en ytterligare säsong beställd.
 
Även om Smolletts skådespelarkarriär ser ut att vara över, skulle det inte förvåna mig om Ryan Murphy snart meddelar att han äntligen har hittat inspirationen till en tredje säsong av "American Crime Story". Tills dess får vi hålla tillgodo med klippet av "händelsen" här nedan.
 
 
Smollett nekar genom sina advokater till alla anklagelser.
 
Tror du att vi kommer att få se mer av Jussie Smollett på tv framöver? Kommentera gärna nedan!
| 23 februari 2019 09:30 |