Film

Skribent

MovieZine

26 december 2023 | 16:30

Arnolds största tabbe? Tackade nej till en av 90-talets bästa actionfilmer

Blockbustern från 1996 spelade in sanslösa 355 miljoner dollar på bio. Själv gjorde han... "Klappjakten".
Arnold Schwarzenegger var en av 1980-talets allra största actionstjärnor. 1990-talet fick en spektakulär start med "Terminator 2", men sedan hade han svårare att hålla sig på toppen. Filmer som "Junior" och "True Lies" blev antingen besvikelser eller floppar.
 
Samtidigt tackade han nej till en film som hade kunnat vända den tråkiga trenden: 1996 års dundersuccé "The Rock". Filmen spelade in 355 miljoner dollar och blev årets näst största biosuccé.
 
Arnold däremot såg inte storheten i "The Rock" på förhand. Han minns ett möte med producenten Don Simpson, som var "hög som ett hus och helt borta" när han kom till honom med (ett ofärdigt) manus.
 
- Han hade med sig 85 sidor fulla av kommentarer från Jerry Bruckheimer. Han sa "här är manus, men läs det inte! Läs bara premissen..." Och jag svarade att jag inte kan lova något baserat på vad jag såg. "Fortsätt arbeta på det, utveckla det hela och sen kan vi tala igen." Han bara gick, och sen fick Nicolas Cage rollen.
 
"Vad gör jag i den här smörjan?"
 
Vad gjorde Arnold istället? 1996 dök han upp i den bortglömda actionthrillern "Eraser" och i julkomedin "Klappjakten". Inte karriärens höjdpunkter, om man säger så.
 
Å andra sidan. Rollen som nördige FBI-agenten Stanley Goodspeed passar Cage mer än väl. Och det är just för att han är den av filmens tre huvudroller som inte är en actionhjälte, men blir inkastad i en farlig situation. Det är svårt att se hur "The Rock" hade blivit samma film med Schwarzenegger vid Sean Connerys sida i kampen mot terroristerna på Alcatraz.
 
Nicolas Cage blev en helt okej ersättare i "The Rock" (1996).
 
I ett alternativt universum hade vi kanske också fått se Arnold Schwarzenegger i rollen som en viss John McClane. Det framgår i samma intervju med Empire:
 
- Det var samma sak med "Die Hard". Det fanns ett ofärdigt manus som jag blev erbjuden. Jag jobbade med (producenten) Joel Silver på "Rovdjuret" och "Die Hard" skulle bli hans nästa film. Så vi snackade om det, men sen anlitade han Bruce Willis.
| 26 december 2023 16:30 |