Serie

Skribent

Carl Adam Anderberg

13 januari 2016 | 12:00

Första reaktionerna på nya "Arkiv X" vittnar om ett hafsverk

Kritikerna är allt annat än nöjda med den nya serien.
Sex nya avsnitt av klassikern "Arkiv X" har spelats in, och fans världen över längtar efter att få återse Mulder och Scully igen. Men det verkar inte som att de nya avsnitten, åtminstone det första, lever upp till förväntningarna.


- Även om skådespelarna har åldrats vackert, och att Fox har mjölkat uppbyggnaden för allt vad den är värd, så härskar en känsla av att alla inblandade bara gör precis så mycket som krävs, trots att seriens centrala koncept kring auktoritetsförakt och konspirationsteorier aldrig blir gammalt. Duchovny ger faktiskt en monolog som detaljerat redogör för exakt hur långt konspirationerna sträcker sig, och det kan vara den enskilt längsta expositionsfyllda dialogen fångad på film sedan slutcitatet i "JFK".- Det är svårt att komma ifrån känslan av att det här är en pengadriven övning, en chans att casha in på namnet och att göra det i ett format som håller tiden som de inblandade måste dedikera, framförallt Duchovny och Anderson, till ett minimum. De är ju för tusan till och med tillbaka i Vancouver och filmar, staden Duchovny kämpade för att lämna under seriens glansdagar.


- Vi kan debattera in i absurdum om det ens var en bra idé att ta tillbaka "Arkiv X" från populärkulturens arkiv efter åratal av att ha ansetts vara en briljant serie, på samma sätt som vi kan argumentera för att Fox borde ha skickat mer än ett (av sex) avsnitt till kritiker för att få en riktig spegling på vad den här rebooten egentligen handlar om. Men "Arkiv X" är tillbaka, och vi fick bara ett avsnitt. Det går inte att komma runt det faktumet. Eller det här: det är inte särskilt bra.


- Efter en timme har jag hamnat på ett underligt ställe där jag önskar att mer avsnitt var på väg än bara sex stycken, som hade kunnat ge dem mer tid att fila bort det dåliga, men samtidigt önskar jag att vi aldrig hade väckt den här besten överhuvudtaget. För även om serien fortfarande kan bli bättre, kan den också bli mycket sämre.Den 25:e januari får den tionde säsongens första avsnitt premiär.

Kommer du titta?
| 13 januari 2016 12:00 |