Film

Skribent

Viktor Jerner

30 november 2016 | 21:00

Är "Whiplash" och "Black Swan" i princip samma berättelse?

Passionerade konstnärer, strävan efter perfektion och den hårfina gränsen mellan besatthet och galenskap.
När Damien Chazelles välförtjänt kritikerrosade "Whiplash" släpptes på biograferna för några år sedan slog det mig ganska snabbt att den påminner väldigt mycket om Darren Aronofskys mästerliga "Black Swan" som kom ut fyra år tidigare. Båda tar med oss bakom kulisserna på en väldigt specifik kreativ värld - jazz respektive balett - där vi får följa två karaktärer som strävar efter perfektion inom sin konst och fruktar ett "mediokert" liv. 

För att nå den perfektionen är karaktärerna villiga uppoffra i princip allt både fysiskt och psykiskt - vilket både Andrew (Miles Teller) och Nina (Natalie Portman) till viss del gör i filmerna - och drivs framåt av en sorts hatkärlek till deras hårda mentorer. Både Fletcher (J.K. Simmons) i "Whiplash" och Leroy (Vincent Cassel) i "Black Swan" får respektive adept att inse att vägen till storhet ofta präglas av självdestruktion och lidande, ett faktum de måste möta.

Den senaste videoanalysen från Youtube-kanalen Lessons from the Screenplay riktar förstoringsglaset mot just den tematiken och de distinkta likheterna mellan dessa två filmer: 


Personligen tycker jag att Aronofsky når lite högre än vad Chazelle gör - främst för att jag föredrar miljön som "Black Swan" utspelar sig i och tycker att dess final är starkare - men med det sagt tycker jag inte att "Whiplash" bara är någon sorts skamlös ripoff. Även den är grymt stark och gör tillräckligt mycket annorlunda för att särskilja sig och motivera dess existens. Men blev Chazelle influerad av Aronofsky på något sätt under skapandeprocessen? Förmodligen.

Tyck till! Vilken av dessa två versioner av berättelsen föredrar du? 
| 30 november 2016 21:00 |