Serie

Skribent

Andreas Ziegler

24 juni 2016 | 12:00

Är "The Night Of" rättegångsdramats "True Detective"?

Vi har smygtittat på det första avsnittet, som förhandsvisas på HBO Nordic redan i helgen.
På sommaren ska man dra nytta av vädret och vara ute och leka, brukade min far säga till mig när jag var liten. Men ibland regnar det. Och det finns kvällar som man kanske vill ägna framför TV:n. Och jag var ändå alltid mer för inomhusaktiviteter. Ett av sommarens största nöjen, utöver sol och bad, tror jag kommer vara ”The Night Of”, HBO Nordics miniserie, som handlar om en mordanklagad mans färd genom rättssystemet.

På lördag förhandsvisas det första avsnittet på HBO Nordic.

Thrillerns årtionde


90-talet, då jag växte upp, var thrillerns årtionde. Vi bjöds då på seriemördar-thrillers, som ”När lammen tystnar” och ”Se7en” och politiska thrillers i stil med ”Absolut makt” och ”Generalens dotter”. Rättegångsdraman (Court room drama på engelska) var även de populära, med filmer som ”På heder och samvete” och ”Philadelphia” som två av de mer minnesvärda filmerna. Sedan kom millennieskiftet, som snart förde med sig en revolution inom TV-serier, som snart kom upp i samma klass som de bästa filmerna. Den renodlade thrillern lyste dock med sin frånvaro. De främsta spåren av klassiska thrillers vi fick se kom i form av de redan etablerade polis-serierna, som följde samma gamla mönster, med ett par nya tekniska infallsvinklar, exempelvis i serier som ”CSI” och ”Bones”. Thrillern var länge rätt så ointressant för TV-producenterna, kan man tro. Istället valde de att ta lite risker med sina format, vilket gav oss nyskapande serier som ”Lost”, ”Breaking Bad” och den moderna Hamlet-tolkningen ”Sons of Anarchy”.Thrillerns återkomst


Plötsligt kom ”True Detective”. Detta var en serie som drog nytta av seriemördar-thrillerns formel och de senaste årens vassa manusförfattare. Första säsongen gav oss en infernaliskt spännande, men samtidigt filosofiskt laddad, serie. De bestialiska morden är seriens onda kärna, som de två poliserna, spelade av Matthew McConaughey och Woody Harrelson i sina respektive karriärers starkaste roller, försöker navigera runt. Andra säsongen var det lite si och så med. Poängen är i alla fall att den första säsongen bevisade att folk fortfarande tycker om komplexa thrillers. Jag misstänker att det var denna series framgång som öppnade dörren för serier som ”The Night Of”.Rättegångsdramats återkomst


”The Night Of”, som är baserad på en brittisk serie med namnet ”Criminal Justice”, handlar om hur en ung man träffar en kvinna som han sedan spenderar en natt fylld av alkohol, droger och sex med. När han vaknar är hon död. Han minns inte hur hon dog. Alla bevis pekar dock mot honom, vilket gör honom till huvudmisstänkt. Serien följer sedan honom genom rättsprocessen. Hans advokat spelas av John Turturro, vars namn är det enda jag känner igen i rollistan. Vad jag tror och hoppas att vi kan förvänta oss, är en spännande historia, där Stones skicklighet som advokat kommer att vara lika central som mysteriet kring vad som egentligen hände den där natten.Kan det bli bra?


Seriens två manusförfattare är Richard Price och Steve Zaillian. Det kanske inte är namn som alla känner igen. Gräver man lite i arkivet, kommer man dock upptäcka att detta är två väldigt välrenommerade män. Price, som även skriver romaner, har bland annat skrivit manuset till ”Ransom” från 1996 och bidrog även till manusen på ”The Wire”, en av tidernas mest hyllade kriminalserier. Zaillian, som även regisserat flera avsnitt av ”The Night Of”, vann en Oscar för sitt manus till ”Schindler’s List” och har även skrivit manus till andra kända filmer, som ”Mission: Impossible” och ”The Girl with the Dragon Tattoo”. Så det känns rätt tryggt att dessa herrar står för manusförfattande.

Det enda namnet jag känner igen på rollistan är John Turturro. Nu kanske några av er undrar hur det kommer sig att den flamsige agenten från ”Transformers”-filmerna spelar huvudrollen i, vad som ser ut som, ett tungt drama. Och visst, det är sant att Turturro är välkänd för komiska roller, både med bröderna Coen och Adam Sandler; två komiska riktningar som skiljer sig åt ungefär lika mycket som fransk champagne och T-röd. Men han är en välrenommerad skådespelare, som bland annat vunnit en Emmy, varit nominerad för tre SAG-priser och en Golden Globe. En av hans mer välkända dramatiska roller var i ”Quiz Show” där han spelar en framgångsrik frågesportsdeltagare, som blir utmanövrerad för att producenterna hellre ser en snyggare och charmigare man än honom i heta stolen. 

Den enda fråga som egentligen återstår är om lagspelaren Turturro är stark nog att spela huvudrollen i en så pass tung TV-serie som ”The Night Of” verkar vara.


Jag tror i alla fall det.

Jag tror att ”The Night Of”, som har sin ordinarie premiär den 11 juli på HBO Nordic, kommer bli en av sommarens höjdpunkter.

Vad tror ni?
| 24 juni 2016 12:00 |