Film

Skribent

MovieZine

16 januari 2016 | 18:00

Är Oscarsgalan rasistisk?

Röster höjs med frågan: "Varför är alla nominerade vita?"
För andra året i rad visade det sig att varenda en av de 20 stycken nominerade för skådespeleri var vita människor. Slump eller rasism? Oscarsakademin får nu ta emot en storm av kritik under hashtagen #OscarsSoWhite där många menar att det är rasism som ligger bakom att inte exempelvis Will Smith fick en nominering för "Concussion", eller att inte Idris Elba fick en för sin hyllade roll i "Beasts of No Nation".

Galan fick kritik redan förra året, och det årets värd Neil Patrick Harris öppnade sitt tal med att säga:

Welcome to the 87th Oscars. Tonight, we honor Hollywood's best and whitest -- sorry, brightest.

I TV-programmet "The Talk" skyllde Kevin Frasier problemet på att hela 96% av de de som får nominera är vita, och 76% av dem är män. Genomsnittsåldern är 63 år.

Will Packer, exekutiv producent för "Straight Outta Compton", skrädde inte orden i ett inlägg på Indiewire:

- Till mina akademi-kollegor; VI MÅSTE BLI BÄTTRE. Punkt. Anledningen till att resten av världen tittar på oss som att vi inte har någon aning om vad vi gör är för att det år 2016 är fruktansvärt pinsamt att påstå att årets högsta filmiska höjder enbart nåtts av vita människor. Jag upprepar; det är pinsamt. Det är orättvist mot alla färgade människor som offrat så mycket, riskerat allt OCH LEVERERAT med deras projekt i år. Det är också orättvist mot de vita skådespelarna, författarna, producenterna och regissörerna som gav allt de hade för att skapa karriärsdefinerande innehåll bara för att få det ifrågasatt av faktumet att bristen på mångfald får oss att tvivla på legitimiteten hos Akademins val.


Will Packer.

Vad tycker du? Slump eller rasism? Kommentera nedan.
| 16 januari 2016 18:00 |