Film

Skribent

Andreas Ziegler

19 juni 2016 | 18:00

Är "Lethal Weapon" nästa stora actionserie?

”Två snutar. En bär vapen. Den andre är ett… DÖDLIGT VAPEN”. Så stod det på det gamla VHS-omslaget till ”Dödligt vapen”, en av 80-talets bästa actionfilmer. Och i höst kommer det alltså en TV-serie baserad på denna gamla goding. Jag hade svårt att se hur detta kunde sluta i något annat än katastrof. Men efter att ha sett trailern kan jag inte annat än jubla högt.
”Dödligt vapen” var inte den första buddycop-filmen, en subgenre som alltså blandar action och komedi. En av de första mer välkända filmerna var ”48 Hrs.” från 1982, där Nick Nolte och Eddie Murphy utgjorde en osannolik duo som var tvungna att ta sig an bovar. ”Dödligt vapen” skulle dock vara subgenrens trendsättande höjdpunkt. Den bjöd oss på otroliga actionsekvenser, råa känslor och en oöverträffad kemi mellan filmens två stjärnor, Mel Gibson och Danny Glover. Det blev tre uppföljare, som även de håller hög klass.

Och nu ska det alltså bli TV-serie av detta. När jag först hörde talas om denna TV-serie, var jag väldigt skeptisk. Jag är uppvuxen med de klassiska actionrullarna och hade väldigt svårt att se hur några andra än Mel Gibson och Danny Glover skulle kunna fylla dessa roller. Lägg till att man bytt ut actionmästaren Richard Donner mot klåparen McG i regissörsstolen och det känns inte direkt bättre. Men sedan såg jag trailern. Och då kändes det lite bättre. Sedan såg jag om trailern ett par gånger. Och nu har det gått så pass långt att jag knappast ser fram mot en ny serie mer än just ”Lethal Weapon”. Låt oss ta en närmare titt på varför jag tror att det här kan bli en riktigt bra serie.

Personkemin
Anledningen till att filmerna blev så framgångsrika var den fina personkemin mellan de två huvudkaraktärerna/huvudrollsinnehavarna. Film påminner lite om matlagning. Vem som helst kan följa ett recept, som i det här fallet består av action, komedi och två karaktärer som tvingas arbeta tillsammans trots att de inte verkar vara vidare kompatibla. Om man ska göra exempelvis en sås, måste man följa receptet. Slår det fel någonstans får man bara en sörja som inte alls smakar som den ska. Exempel på filmer som inte fungerade särskilt bra, trots att de byggde på samma recept, är ”Red Heat”, ”The Heat” och vem kan glömma ”Wild Wild West” (även om vi försöker så gott det går)?Roger Murtaugh (Danny Glover i filmerna, Damon Wayns sr. i serien) är en lite äldre polis. Han har fru och barn och vill bara göra ett bra arbete utan alltför mycket uppståndelse. Martin Riggs (Mel Gibson i filmerna, Clayne Crawford i serien) är en yngre snut, som föredrar att lösa de flesta konflikter med våld. Han har dessutom nyligen förlorat sin fru, vilket gör honom självmordsbenägen. De två snutarna måste lära sig arbeta tillsammans för att lösa brott och kanske även finna en balans i livet. Detta var det vinnande konceptet. Jag tycker inte om när folk gnäller över att nyinspelningar inte liknar originalen tillräckligt; ska man göra om, kan man lika gärna göra en nytolkning. Men den här personkemin är det som är avgörande för konceptet som är ”Dödligt vapen”. Frångår serien detta koncept, kan de lika gärna döpa om den.

Trailern bekräftar


Vad vi kan se i trailern, ser det ut som att det mesta jag vill ha, är med. Riggs är lika ärrad av sitt förflutna som han ska vara. Och han är lika våldsbenägen som alltid. Det första vi får se i trailern är hur han tar sig an ett gäng rånare helt på egen hand. Murtaugh uttrycker dessutom frustration över att arbeta med en partner som verkar döda alla skurkar han möter (inte jättebra egentligen; polisen ska GRIPA brottslingar, trots allt). Efter lite mer actionsekvenser får vi se hur Riggs mer eller mindre bjuder in sig själv i Murtaughs hem. Snart får vi se att orsaken bakom Riggs beteende är att han nyligen förlorat sin fru. Som en fin avrundning på trailern får de en utskällning av sin chef.


Wayans & Crawford


Det är inte det lättaste att rollsätta karaktärer som Riggs och Murtaugh. Det är inte bara det att skådespelarna måste kunna porträttera sina karaktärer bra; de måste fungera bra ihop också.

 Jag var rätt så glad när jag fick höra att Damon Wayans sr. (icke att förväxla med Damon Wayans jr., som är med i ”New Girl”) skulle spela Murtaugh. Wayans är mest känd för sina komiska roller och har även gjort sig ett namn som manusförfattare de senaste åren. Men en gång i tiden spelade han mot Bruce Willis i buddycop-filmen ”The Last Boy Scout”, som är en av mina favoriter i genren. Wayans kan verkligen konsten att leverera sarkastiska och torra repliker och att uttrycka ilskna kommentarer. Han bekräftar att de rätta takterna sitter i under trailern. Vi får bara hoppas att det håller lika bra i själva serien.

Clayne Crawford har en riktigt lång meritlista, men jag känner knappt till honom. Det enda jag vet är att han var rätt bra i ”Baytown Outlaws”, en film som är hälften bra, hälften kass. Det kändes som att skaparna av serien drog till med en rätt vild chansning när de satte honom i rollen som Martin Riggs, som är en av de mest utmanande rollerna som finns i actiongenren. Riggs är en mångfacetterad karaktär, som kan vara lättsam ena stunden, ilsket våldsam i nästa och sorgtyngd till randen av självmord i nästa. Vi får se smakprov på alla Riggs sidor i trailern. Jag hoppas innerligt att det håller hela vägen. För det känns lite som att det står och faller med att Crawford kan ge oss en övertygande Riggs.

Skurkar


Hjältarna i actionfilmer är viktiga. Ofta är dock skurkarna lika viktiga. Vad är ”Die Hard” utan Hans Gruber? Vad är ”The Dark Knight” utan Jokern? Vad är ”The Terminator” utan onda robotar? ”Dödligt vapen” öppnade starkt med de knarklangande legosoldaterna. De leddes av general McAllister. Den värsta av dem alla var dock Mr. Joshua (Gary Busey), som är en slags motpol till Riggs före detta elitsoldat. De bästa skurkarna bjöds vi dock på i uppföljaren, ”Dödligt vapen 2” (inga kluriga uppföljartitlar här inte). Här möttes duon av sydafrikanska diplomater. I och med att filmen kom på 80-talet, var dessa sydafrikaner alla vita rötägg som utnyttjade sin diplomatiska immunitet för att langa knark, tvätta pengar och liknande. Man kommer knappast närmare nazister, filmhistoriens tacksammaste skurkar, om man så skulle försöka. De var flotta, dryga, våldsamma och, ja, ONDA.Det skulle, så klart, inte funka lika bra med sydafrikanska diplomater idag i och med att det blir betydligt mindre tacksamt efter apartheiden upplösts. Men vi kanske kan få en Mr. Joshua, spelad av Gary Busey son, Jake? Det hade varit rätt kul. Och diplomater kan fortfarande vara rötägg oberoende på vart de kommer ifrån. Jag säger inte att det är nödvändigt att kopiera filmernas skurkar. Men en hyllning eller två skulle ju inte vara helt fel.

Känslomässiga kopplingar


När Martin Riggs mötte Mr. Joshua i en tvekamp i slutet av första filmen, handlade det inte om hämnd eller att klara sig ur en jobbig situation; Mr. Joshua var den sista skurken och var egentligen gripen. Vad det egentligen handlade om var att Riggs skulle få utlopp för sin ilska och frustration på en person som, i mångt och mycket, liknade honom själv. Med Mr. Joshua besegrad, vilket egentligen var att besegra sin egen ilska, kan han äntligen börja gå vidare med sitt liv. Det är det här som gör att ”Dödligt vapen” och dess uppföljare sticker ut från mängden. För det handlar inte bara om ett omaka par som flamsar runt i nittio minuter, som i ”Rush Hour”. Detta är mångfacetterade karaktärer som har personliga problem som de försöker arbeta igenom. Detta ställs lite på sin spets även i de två första uppföljarna; i sista filmen blev de lite lata när det kom till den biten. Men i de övriga filmerna fanns det alltid en känslomässig ådra som gav filmerna den extra tyngd som gjorde att de blev så framgångsrika. I andra filmen försöker Riggs gå vidare. Men först har han lite hämnd att ta itu med. I tredje filmen är det istället Murtaugh som är central, då han snart ska gå i pension, vilket han borde se fram emot, men har svårt att hantera. 

Av trailern att döma, kommer serien att dyka ner i dessa känslomässiga aspekter. Jag hoppas bara att de lyckas bra med det. För de bitarna är, som sagt, minst lika viktiga som bra actionsekvenser och ett klyftigt manus. Jag skulle nästan säga att det är viktigare än något annat. 

Kan bli riktigt bra!


Det är alltid svårt att förutse hur en film eller serie kommer bli innan man sett det färdiga materialet; vi har ju blivit lurade mer än en gång av en riktigt bra trailer. Som det är nu, känns det som att ”Lethal Weapon” kan bli en riktigt bra serie. Jag hoppas innerligt att detta är fallet. För jag har saknat Riggs och Murtaugh. Görs det rätt, tror jag inte det kommer finnas någon actionserie som kan mäta sig med den.

Vad tror ni?

Kommer ”Lethal Weapon” bli en bra serie? 
| 19 juni 2016 18:00 |