Serie

Skribent

Alexander Kardelo

22 juni 2022 | 11:30

Är Graggle Simpson verklig? "The Simpsons"-mysteriet roar internet

Mandela-effekten slår till igen! En påhittad karaktär har blivit ett viralt meme - men "The Simpsons"-fans verkar övertygade om att han fanns på riktigt.
Internet visar sig återigen ur sin skönaste, knäppaste sida. Den här gången handlar det om karaktären Graggle Simpson, en udda figur i långköraren "The Simpsons" som gör storartad comeback i memes på nätet.
 
Det finns bara en hake - någon Graggle Simpson har aldrig existerat i "The Simpsons".
 
 
Karaktären skapades som ett skämt redan år 2015, skriver Vice som lyckats spåra hans ursprung till forumet 2Chan. Där hade en anonym användare ritat in honom i en bildruta ur tv-serien. Någon annan nappade på skämtet, och döpte den gula figuren till Yellow Matt - det skulle alltså vara skaparen Matt Groenings animerade alter ego.
 
Förra året spred sig skämtet vidare till Twitter där någon döpte om Yellow Matt till Gumbly. Därefter började en bild att spridas på Facebook, men då hette figuren plötsligt Graggle Simpson.
 
 
Den senaste tiden har Graggle-galenskapen bara exploderat. Ambitiösa fans har klippt in honom i såväl gamla avsnitt av serien som i tv-spelet "The Simpsons Hit & Run" från 2003, som för att "bevisa" att han funnits på riktigt.
 
- Jag la varken mycket tid eller energi på det, och tycker det är uppenbart att min bild är fejk. Men nu har jag sett den överallt på nätet, säger Twitter-användaren Ray Dibb som skapade en av alla virala Graggle-bilder.
 
 
Skämtet går visst inte att stoppa, och en del verkar nu övertygade om att Graggle faktiskt är en bortglömd del av Simpsons-franchisen ur de tidigaste säsongerna. Har Mandelaeffekten slagit till igen? Mer troligt är det bara skojfriska fans som vill addera ännu ett lager på ett ganska dumt (men ack så roligt) skämt.
 
Kärt barn har många namn, och vi har nog inte sett det sista av Yellow Matt, Gumbly eller Graggle på nätet. Vid det här laget borde kanske "The Simpsons" bara ge efter och låta karaktären få synas i serien på riktigt.
| 22 juni 2022 11:30 |