KRÖNIKA

Skribent

Gäst

20 april 2019 | 21:00

Är det för tidigt för en ny "Forrest Gump"?

Hur tilltalar egentligen feelgoodrullen Forrest Gump dagens ungdomar? Frågan gick runt i mitt huvud en kväll för några veckor sedan.
Vi hade samlats, ett par goda vänner och jag själv, för gemensam filmvisning. Som så hör seden till blev det livliga diskussioner angående vilken film som skulle spelas upp ackompanjerat med Svenssontacos. Då samlingen hade en mixad skara av intressen så blev den gemensamma nämnaren nostalgi. Samtliga av oss är i de tidiga tjugoåren så "Forrest Gump" tycktes som ett gott alternativ för att kittla gruppens minnen kvällen till ära.
 
Filmen rullade igång och under visningen så slogs jag av tanken att filmen, trots dess nostalgiska karaktär, inte riktigt gick hem hos publiken av nittiotalister - det var helt enkelt fel målgrupp för de historiska referenserna.Tankarna sprang dock vidare när jag läste en artikel här på MovieZine där det konstaterades att en Bollywood-remake av "Forrest Gump" kan vara på väg.
 
Min spontana reaktion till detta var: Kul, men skulle detta också kunna innebära att en eventuell remake eller uppföljare från den amerikanska motsvarigheten till Bollywood kan vara att vänta - och i så fall är det inte lite för tidigt för något sådant?
 
Visserligen har världen förändrats en del under de 25 år det nu har gått sedan filmen släpptes, samtidigt som en remake skulle kunna ta avsteg från när filmen slutade rent fiktivt. Väljer man att följa den fiktiva tidslinjen så finns det plötsligt en nästan 40-årig tidsepok att rulla över, en förlängning av 10 år i jämförelse med den tidsram som Tom Hanks porträttering hade att röra sig mellan Forrest Gumps födsel år 1951 fram till återföreningen med Jenny och Forrest Gump Junior 1981.Som nämnt ovan har världen förändrats en del sen 1994 och desto mer sedan 1982. Ska man välja att skapa en uppföljare och i så fall spinna vidare på den amerikanska vinkeln av historien och låta en äldre Gump delta vid rivningen av Berlinmuren 1989, uppfinna inlednings riffet till Nirvanas “Smells like Teen Spirit” eller vara en pionjär inom IT-utvecklingen genom den tidigare investeringen i “det där fruktföretaget”? Kanske ska man låta sig följa Forest Gump Jr:s uppväxt under 1980- och 90-tal för att surfa vidare på den våg av nostalgi från dessa årtionden som genomsyrat en del populärkultur under den senare delen av 2010-talet? Skulle man våga beröra sådant som fortfarande kan anses politiskt känsligt såsom attentaten den elfte september 2001 eller finanskrisen 2008?Ett annan tanke kring en eventuell uppföljare är om det är det amerikanska perspektivet som ska prägla handlingen? Kan det vara möjligt att man istället väljer att låta en europé axla rollen som historieprojektör eller varför inte en asiat för att locka till sig den allt mer växande kinesiska biofilmsmarknaden.I detta tidevarv av nyinspelningar och uppföljare så är det ingen genre som går säker, "Forrest Gumps" kultstatus skulle vara en enkel väg att gå för goda kassaintäkter för studion Paramount. Om det blir så att Tom Hanks återigen axlar rollen med sydstats dialekt, vad skulle ni helst vilja se att en “Forrest Gump 2” eventuellt skulle innehålla för historiska referenser från de senaste 40 åren?
 
Robert Preusse
Glad smålänning med ett filmintresse på en stadig amatörnivå.
| 20 april 2019 21:00 |