Serie

Skribent

Saga Olsson

31 mars 2017 | 12:00

Är ”13 skäl varför” sevärd? Vi listar 11 skäl som övertygar

Har du som jag sett trailern för ”13 skäl varför” och undrat om Netflix nyaste tillskott i seriekatalogen är sevärt? Om du inte kan få nog av amerikanska skolgårdar som kuliss, mysterium som ska lösas och serier man kan marathon-titta på, så är ”13 skäl varför” perfekt.
Är du inte övertygad får du här 11 skäl. (Varför? Vi kommer till det.)
 

1. Netflix-producerad

Netflix har ända sedan egenproducerade "Orange is the New Black" fortsatt leverera sevärd serie efter sevärd serie. Genom att släppa hela säsonger samma dag spelar de oss alla i händerna och stillar våra serie-marathon cravings. 
 

2. Kassettbandsnostalgin

När podcasts är mer populära än någonsin, är formatet både genialt som nostalgi-givande. Som barn spelade jag ofta in mig och mina vänner pratandes in på kassett, blandat med sånger från radion. Och precis när jag glömt bort dessa minnen, påminns jag lika fort som Clay snor kompisens Walkman för att kunna börja lyssna igenom dem. 
 

3. Formatet

Kassettbanden erbjuder oss inte bara en berättarröst utan också en helt annan inblick i historien vi följer. Vi guidas igenom en dåtid som vi utforskar i nutid samtidigt som den hela tiden låter oss följa historien och miljöerna, utan att tappa tråden. Man vill höra mer, veta mer och ständigt se mer. 
 

4. Skolgårdskulissen

Vem har inte velat vara tonåring i amerikanska skolkorridorer? En av de kanske vanligaste tv-serie-kulisserna sedan årtionden, men även en av de mest uppskattade. Med klotterfyllda toalettbås och hemliga lappar som skickas runt under lektionstid, påminns vi om den tonårstid vi aldrig hade. 
 
 

5. Karaktärerna

Likt allas vår favoritserie ”Skam”, låter serien ungdomar vara just ungdomar. Underdogsen porträtteras som människor och inte nördar, de populära sportkillarna tillåts vara just populära sportkillar och blandningen av karaktärer ger oss allt det där man förväntar sig men även det man inte ser komma.  
 

6. Språket

Det är enkelt att glömma bort språket, när tonårskaraktärer skrivs av vuxna. Här tillåts karaktärerna slänga med uttryck som wtf, ftw och lol med en självklarhet som både är befriande och extremt uppskattad. 
 

7. Viktiga ämnen

Medan kassettbanden spelas upp dyker fler och fler mer eller mindre tabun upp till ytan. Skolkorridors-mobbning, utanförskap och grupptryck, är bara några få exempel, som är lätta att glömma bort när man själv inte befinner sig i en skolmiljö. 
 

8. Klichéerna och undvikandet av dem

Även om serien tar upp många essentiella ämnen, som är vardag för många, så undviker serien de värsta klichéerna och visar hur man kan ge en historia både ett enormt allvar samtidigt som ett tonårsliv skildras. Kärleks-trianglar, olycklig kärlek och grupptryck porträtteras inte med den banalitet man förväntar sig, på samma vis som tonårsliv levs, tillåts allting vara på liv och död. 
 
 

9. Huvudpersonerna

Även om Hannah vid seriens början presenteras som död, hinner vi investera oss i hennes liv, lika mycket som Clay gör när han mottar lådan med kassettband. Han lyssnar varsamt, håller kartan nära sig och vill lösa mysteriet kring varför saker gick som de gick. En övertygelse som gör att man hamnar på samma nivå, vilket gör att man vill lösa det med honom.
 

10. Vänner/fiender & allt däremellan

Vi har alla haft dem. Vännerna och fienderna. Samspelet mellan dessa porträtteras träffsäkert, sådär träffsäkert man aldrig lyckades när man själv var i deras ålder. Medan vi famlade i mörkret slänger karaktärerna med oneliners man bara önskar att man själv hade kommit på. 
 

11. Detektivarbetet

Medan huvudpersonen lyssnar igenom banden och försöker förstå både anledningen till Hannahs död, men också varför kassettbanden finns och deras mening, så lämnas vi inte i huvudpersonens perceptioner, perspektiv eller övertygelser, utan tillåts utforska alla möjliga vinklar. Detektivarbete när det är som bäst. 
 
 
Så varför bara 11 skäl? Nog finns det många fler skäl att se ”13 skäl varför”, jag skulle kunna fylla ut listan med pinsamma tonårsmoment, nattliga cykelturer och stora fester för att bara nämna några. Serien lämnar mig med gåshud och en vilja att rekommendera den till alla. Är du fortfarande inte övertygad, kan jag med säkerhet konstatera att seriens första minuter snabbt kommer med skäl nog.
 
Hela serien finns att streama på Netflix från och med idag.
| 31 mars 2017 12:00 |