Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

7 april 2024 | 15:00

En grym tv-vår: Här är 7 starka serier som släpps hos Apple TV+

Det kommer allt fler spännande tv-serier från Apple TV+. Här har vi samlat vårens helt nya premiärer hos streamingtjänsten.
Det är inte helt lätt att navigera sig genom streamingdjungeln i jakt på nya och välgjorda tv-serier. Särskilt med tanke på hur många olika streamingtjänster det finns just nu. I den här artikeln kommer jag däremot bara att lyfta fram vårens titlar från Apple TV+, den streamingtjänst jag själv har kommit att se som synonym med välgjorda och sevärda premiärer. 
 
Nu har jag valt att dra gränsen för "vårens" Apple Original-premiärer vid den första mars fram till den sista maj. Vilket betyder att vinterpremiärerna Noomi Rapaces "Constellation", Ben Mendelsohns "The New Look", Steven Spielbergs "Masters of the Air", Peter Capaldis "Criminal Record" och Kurt Russels "Monarch: Legacy of Monsters" hamnar utanför just den här listan. Det kommer helt enkelt så mycket nytt och ambitiöst från Apple TV+ just nu att man behöver begränsa sig lite. 
 
 

"The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin" - tillgänglig nu

 
 
 
Om du gillar Göteborgsskämt så kommer du att gilla "The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin". Det görs alldeles för få komedier som verkligen omfamnar den där riktigt basala och löjliga humorn på bästa sätt, men alla som har sett "Titta vi flyger" (1980, "Airplane!" är originaltiteln) vet ju att det går att göra det fantastiskt kul. Här har vi nu en serie som försöker sig på något i stil med detta, samtidigt som resten av handlingen i sig påminner en hel del av "Renegade Nell" från Disney+.
 

"Manhunt" - tillgänglig nu

 
 
 
De flesta av oss har nog koll på att Abraham Lincoln blev mördad under en teaterföreställning av skådespelaren John Wilkes Booth. Men det är nog inte riktigt lika många som har koll på varför eller hur jakten på mördaren försvårades av ett splittrat USA, precis efter inbördeskrigets slut. I den här miniserien på totalt sju avsnitt får vi däremot lära oss avsevärt mer om vad det faktiskt var som hände.
 

"Palm Royale" - tillgänglig nu

 
 
 
"Saturday Night Live"-stjärnan Kristen Wiig och Ricky Martin (ja, sångaren) tar oss till en av USA:s mest exklusiva klubbar i Palm Beach under slutet av 1960-talet. Under slutet av 60-talet var USA splittrat gällande kriget i Vietnam samt president Nixon, på ett sätt som gör att serien även lyckas dra en hel del paralleller till ett nutida USA.
 

"Sugar" - premiär 5 april

 
 
Den Oscarsnominerade regissören bakom "Guds stad" och "The Constant Gardener" ger sig på en noir-dränkt deckare med en lysande Colin Farrell i titelrollen. Som fått full pott i min recension av serien. Handlingen följer en privatdetektivs utredning av ett mystiskt försvinnande i Los Angeles. 
 

"Franklin" - premiär 12 april

 
 
Michael Douglas axlar huvudrollen som Benjamin Franklin, en av grundarna av Amerika. Han blev aldrig president i landet men i den här miniserien får vi lära oss mer om hur det var tack vare Franklin som man lyckades säkra sin självständighet från Storbritannien.
 
Som 70-åring, under en tid när folk sällan levde längre än till 40, begav han sig till Frankrike och började i hemlighet förhandla med fransmännen om att ge sig in i kriget för Amerikas räkning och på så sätt tvinga britterna att låta Amerika få sin självständighet. 
 

"Dark Matter" - premiär 8 maj

 
 
Har du sett sci-fi-klassikern "Fringe"? Gillade du Noomi Rapace-serien "Constellation"? Ja, då råder det i så fall ingen tvekan om att du kommer gilla "Dark Matter". En serie som låter oss följa Joel Edgerton och Jennifer Connelly i en serie där en man kidnappas av en annan version av sig själv. 
 

"The Big Cigar" - premiär 12 maj

 
 
Ännu en historisk miniserie från Apple TV+, som den här gången handlar om Black Panther-grundaren Huey P. Newton (André Holland). Handlingen fokuserar på den tiden i USA:s historia när Huey anklagades för mord och tog hjälp av en massa Hollywood-folk för att försöka fly landet och ta sig till Kuba. 
 
 
Vilka Apple Original-serier kommer du att ge en chans under våren? Kommentera gärna nedan!
| 7 april 2024 15:00 |