Dark Matter 2024-

Dark Matter poster

Synopsis

En man blir bortförd till en alternativ version av sitt liv. Mitt i det psykedeliska landskapet av liv han kunnat leva ger han sig ut på en upprörande resa, med slutmålet att återvända till sin sanna familj och rädda dem från den mest skrämmande av fiender – han själv.
Ditt betyg
5.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

6 maj 2024 | 11:45

Hyperintelligent och spännande science fiction

RECENSION. Författaren Blake Crouch har skapat en serie baserad på sin hyllade roman "Dark Matter" och fått med skådespelare som Joel Edgerton och Jennifer Connelly på åkturen. Resultatet är nio intelligenta, rafflande och oförutsägbara timmar kvantfysik.
Kvantfysik har blivit populärt att skildra på film de senaste åren och här kommer ännu en produktion på temat. Den här nio avsnitt långa serien baserad på den hyllade romanen med samma titel är skapad av bokens författare Blake Crouch. Han har även egenhändigt skrivit manus till de fyra första avsnitten som kickar igång äventyret rejält och ser till att grundpremissen känns trovärdig.
 
Till en början befinner vi oss på storymässigt tryggt område. En professor (Joel Edgerton) kring nämnda forskningsområde lever ett stilla liv med sin fru (Jennifer Connelly) och sin son (Oakes Fegley). Han brukade leva för sin forskning, men nu vill han se mer av familjen än laboratoriumet. Hans vän och kollega (Jimmi Simpson) har vunnit ett forskningspris och vill starta företag med honom, vilket ställer honom inför ett svårt val. Efter en oväntad händelse får han praktiskt erfara den vetenskap som han undervisar om.
 
Den här serien får den som ser den att fråga sig själv vad som är viktigt i livet. Är det pengar, hyllningar för sin kunskap eller kärleken från nära och kära som man vill prioritera? Om du hade möjligheten att göra om ett beslut hade du då gjort det? När åskådarens egna tankar blir en del av en upplevelse på det här sättet så raderas gränsen mellan den dimension som finns bakom rutan och den som är framför ut.
 
Det som från början verkar vara välbekant dramaturgisk mark blir snårigare och snårigare. Hjärnan får jobba allt hårdare för att hänga med. Det här är inget som man ser samtidigt som man fipplar med mobiltelefonen. Det matas hela tiden på med vetenskaplig information och om du missar en enda liten gnutta av det som sägs så tappar du tråden. Den som är villig att ge serien all sin uppmärksamhet belönas med en sanslöst underhållande och tankeväckande åktur.
 
Spänningen är på nagelbitarnivå från början till slut som det ska vara i en vass thriller. High techelementen är perfekt invävda med det övriga materialet. Dramatiken engagerar djupt och konfronterar hela tiden tittaren med sig själv. Här finns känslor som griper. Tempot är medryckande, men aldrig för stressat. Allt är förpackat på ett mestadels läckert sätt, men serien drar sig inte för att bli visuellt brutal där det krävs. När det är dags för våld så sitter adrenalinkicken där den ska och kameraarbetet förstärker den effektivt.
 
Avdelningen för scenografi har gjort ett fantastiskt jobb med att skapa de olika världar som vi hamnar i. Ibland häpnar man rejält över hur spektakulärt, men samtidigt realistiskt, det ser ut. Effekterna blir hela tiden ett med de verkliga bilderna och det känns närapå aldrig som om något skapats i en dator. Upplägget ställer även höga krav på skådespelarna som ska ge liv till olika dimensioner av karaktärerna som de spelar och alla gör bra insatser. Speciellt Edgerton imponerar.
 
"Dark Matter" är en serie för den som är trött på berättelser där man kan förutsäga vad som ska hända och som vill bli överraskad igen. Det är garanterat att ingen kan lista ut alla vändningar här. Den är också perfekt för fans av science fiction som vill ha verk som använder genren för att ställa existentiella frågor. Nio timmar försvinner när man slukas upp totalt.
 
| 6 maj 2024 11:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dark Matter
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu