Serie

Skribent

Alexander Kardelo

19 juni 2022 | 13:20

Antoine Fuqua spelade in tv-serien ”The Terminal List” som en storfilm

Monte Carlo TV Festival 2022 - "Det finns ingen skillnad mellan tv-serier och biofilm längre", säger regissören som kliver över till streamingvärlden.
Öppningsscenerna i ”The Terminal List” kastar oss in i ett modernt krigsscenario. Amerikanska Navy SEAL-soldater går in för smygattack på en hemlig bas i Syrien där en terrorist sägs gömma sig. När de kliver rakt in i en fälla uppstår en dramatisk strid som sätter grunden för resten av serien.
 
Genom åtta avsnitt kommer vi få följa Chris Pratt i rollen som soldaten James Reece, som återvänder hem till USA efter att hela hans pluton blivit avrättad. Reeces minnen från den traumatiska händelsen sviker honom, och han börjar misstänka en stor konspiration, men ingen tror honom.
 
Under den pågående tv-festivalen i Monte Carlo mötte vi teamet bakom serien och fick chans att ställa några frågor. Antoine Fuqua, som producerar serien och regisserar pilotavsnittet, förklarar hur den intensiva inledningen spelades in.
 
- Att ljussätta en sådan scen är omöjligt, eftersom det ska utspela sig i mörkret. Vår fotograf lyckades hitta ett sätt. Vi hade bara fem dagar på oss att spela in scenen. Det var riktigt blåsigt och kallt på stranden när de steg ut ur vattnet. Planering är allt, och vi hade planerat noga. Men det var en riktigt svår scen att göra, berättar Fuqua.
 
 
Anfallet som utspelar sig i mörka grott-tunnlar i Mellanöstern filmades egentligen i Paramount Studios enorma vattentank i Los Angeles. Då ”The Terminal List” utspelar sig i den militära världen var autenticiteten en prioritet, och man använde sig av riktiga Navy SEALS som konsulter och koreografer i stridsscenerna - och i vissa fall fick de även synas framför kameran. Producenten och manusförfattaren David Digilio förklarar:
 
- I öppningsscenen är de flesta av skådespelarna föra detta Navy SEALS. Vi bestämde oss tidigt för att det var bättre att hitta skådespelare som visste hur man rör sig autentiskt än att lära upp skådespelare på så kort tid. Genom att sätta riktiga Navy SEALS i rollerna fick vi fram den där autenticiteten.
 
 
Fuqua är mest känd som regissör för hårdkokta actionthrillers som ”Training Day” och ”The Equalizer”. Med ”The Terminal List” tar han klivet över till streamingvärlden och tv-serieformatet. Men det var viktigt för honom att inte tumma på kvaliteten och behålla den filmiska känslan när Jack Carrs roman skulle filmas.
 
- Från början när jag hörde om boken tänkte jag mig den som film. Det är naturligt att min hjärna springer iväg mot film. Men när vi började prata med Chris insåg vi att det inte fanns tillräckligt med tid att fånga upp allt i en film, och speciellt att avhandla teman som PTSD, mental ohälsa och trauma på två timmar. Så det blev en serie, säger han efter premiärvisningen i Monte Carlo.
 
Känner du också att gränserna mellan serie och film suddas ut allt mer?
 
- Ja. Formatet har förändrats. Alla har en storbilds-tv hemma numera. Allt fler filmskapare ser möjligheterna som tv-mediet erbjuder. Det är samma sak egentligen, allt handlar ändå på tv så småningom. Alla regissörer som är seriösa bör ta sig an tv precis som biofilm. Möjligen att bio kan erbjuda en lite större skala. Men jag ser ingen stor skillnad längre.
 
Large 26677be5755fd5ca2f1818866ce9efe5 tmlt s1 ut 106 210621 lubjus 00372rc crop
 
Under arbetet med ”The Terminal List” använde sig teamet av begreppet ”Cinevision” som ledord. Det handlade om att Antoine Fuqua satte tonen genom att spela in pilotavsnittet som en film, och alla regissörer på de följande avsnitten instruerades till att göra detsamma. Det påverkade allt från valet av linser till bildkomposition och musikläggning.
 
- TV måste höja sin egen ribba för att tävla med filmer, då vi ser allt på samma skärm, förklarar producenten David Digilio. Antoine har en otrolig karriär inom film, precis som Taylor (Kitsch) och Chris (Pratt). Alla som kom ombord fick samma direktiv. Det här är en film, skriv musik som för en film. Det är en kombination vi kallar för ”cinevision”, det finns inga gränser mellan film och tv längre, som Antoine sa. Och jag tror att den här serien kommer tänja på gränserna ännu mer.
 
Hör filmskaparna förklara mer om vad Cinevision är i det exklusiva klippet nedan.
 
 
”The Terminal List” består av åtta avsnitt som släpps samtidigt i ett bingevänligt format på Prime Video den 1 juli.
| 19 juni 2022 13:20 |