Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 januari 2018 | 15:00

Nya "American Crime Story" öppnar starkt med det brutala mordet på Versace

Den andra säsongen heter "The Assassination of Gianni Versace" och bjuder på ännu en skandalomsusad mediacirkus. Patrik Jonsson har sett pilotavsnittet.
Det har snart gått hela två år sedan den allra första säsongen av "American Crime Story" hade premiär. Då var undertiteln "The People VS OJ Simpson" och det kretsade kring den ökända rättegången år 1994/1995. Nu heter säsongen "The Assassination of Gianni Versace" och handlar alltså främst om mordet på modeikonen Versace. I USA var det stor premiär natten till idag.
 
Kom nu ihåg att jag endast tagit del av öppningsavsnittet, alltså ett avsnitt av nio som säsongen består av denna gång. En mer fullvärdig bedömning/recension av serien kommer efter säsongen är till ända, detta är endast de första intrycken.
 
Large 724e9244924c1158ae981f1ac905a318 american 20crime 20story
 

Ett mord i modevärlden

 
Årets säsong baseras på Maureen Orths roman "Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace and the Largest Failed Manhunt in U.S. History".
 
"The Assassination of Gianni Versace" har sin början en het sommardag 1997. I en flott jättemansion bor den italienska modedesignern Versace. Utanför grindarna står seriemördaren Andrew Cunanan och efter endast en tio-femton minuter in i serien har Cunanan både skjutit Versace till döds och flytt mordplatsen. Versace blev för övrigt Cunanans femte tillika sista mordoffer.
 
Vi som tittare backtrackas sedan tillbaka i tiden, där vi inte endast får ta del av Gianni Versaces liv och leverne, utan vi får även veta rätt så mycket om Cunanan. Vad som drev honom till mordet och vad som gjort honom till den man han är då vi först träffar honom där i början av piloten. Serien lägger även en hel del av sin fokus på Versaces syster (Penelope Cruz), en kvinna som stod Versace mycket, mycket nära.
 
Som ni kanske förstår kommer "The Asssassination of Gianni Versace" inte endast att handla om Versace och mordet på honom. Självklart är detta en mycket stor del av serien (förmodligen, jag har som sagt endast sett piloten), men serien kommer alltså även att lägga mycket av sin fokus på seriemördaren Andrew Cunanan, här väl porträtterad av Darren Criss och på den cirkus som skapades kring utredningen. Japp, det bjuds likt den första säsongen på ytterligare en cirkus, ännu en slags rättsskandal.
 
Large 724e9244924c1158ae981f1ac905a318 american 20crime 20story 204
 

Andra säsongen är inte lika engagerande som den första

 
Jag kan redan nu berätta att jag verkligen gillade premiäravsnittet, det hela greppade mig dock inte riktigt lika starkt som den första säsongen gjorde. Å andra sidan är ju fallet kring O.J. Simpson lite speciellt, förmodligen i sammanhanget aningen oslagbart. Kanske orättvist att jämföra med ett sådant unikt fall (läs cirkus)?
 
Förmodligen, men att jämföra dessa två säsonger blir ändå nästintill omöjligt med tanke på att det faktiskt handlar om samma serie. Olika fall? Ja, men samma serie. Nu är jag med handen på hjärtat inte lika insatt i mordet på Versace som jag var i fallet med Simpson. Med detta sagt, ni där ute som är lite mer pålästa kring just detta fall kan möjligtvis uppfatta det hela mycket mer intressant och engagerande.
 
 

Inte så många stora affischnamn, dock gott om starka insatser

 
I den förra säsongen möttes vi av skådespelare som John Travolta, Cuba Gooding, Jr, Sarah Paulson och David Schwimmer. Här kanske skådespelarfältet uppfattas som aningen svagare, åtminstone sett till affischnamn. Vi har dock gedigna aktörer som Penelope Cruz (Donatello Versace), Èdgar Ramirez (Gianni Versace) och hör och häpna; en storpelande Ricky Martin (Antonio Dámico) i de ledande rollerna. Inte kattskit med andra ord och jag kan glädjeligen berätta att alla tre sköter sig alldeles utmärkt.
 
Det gör förresten resten av casten med. Skaparen av serien, Ryan Murphy, brukar vara en fena på att plocka ut rätt skådisar till rätt roller, "American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace" är inget undantag. Tvärtom, här upplever jag som att det finns en tanke bakom rollsättandet av varje karaktär.
 
Large 724e9244924c1158ae981f1ac905a318 american 20crime 20story 205
 

En gedigen och mycket påtaglig tidskänsla

 
Det kanske låter lite off ifall jag kallar "American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace" för en historisk serie? Många kanske då föreställer sig en serie som utspelar sig på exempelvis 1800-talet. Nåväl, mordet på Versace inträffade för lite över 20 år sedan, och 90-talet är ju också historia. Det var mycket som såg ut och lät annorlunda; musiken, frisyrerna, bilarna, språket och inte minst modet/kläderna som ju inte är en helt främmande aspekt i serien, med tanke på att det hela handlar om en av vår tids störste modeskapare.
 
Likt i den förra säsongen har Ryan Murphy lyckats skapa en alldeles fantastisk tidskänsla. Faktum är att serien faktiskt känns som om den vore inspelad på självaste 90-talet. Så pass detaljerat och genomtänkt är det, det vågar jag lova. En ren njutning, speciellt om man som jag brinner lite extra för just den tidperioden.
 
Large 724e9244924c1158ae981f1ac905a318 american 20crime 20story 203
 

En snyggt förpackad historia med massor av potential

 
Även om jag, som jag tidigare nämnde, inte upplever just historien kring Versace lika påtaglig som den om O.J. Simpson, kan jag inte under några omständigheter förneka att serien ändå lyckas gripa tag i mig. Den riktigt dryper av potential, och plockar de resterande åtta avsnitten upp av just den potentialen kan serien bjuda på något alldeles extra.
 
Jag skulle vilja rekommendera alla att åtminstone ge "American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace" en chans då den väl kommer hit till Sverige. I skrivande stund står det nämligen inte riktigt klart vilken kanal som kommer sända serien. Den förra säsongen visades dock av SVT och streamade därefter på Netflix, så jag skulle hålla koll där ifall man är sugen!
 
 
Kommer ni ge den nya säsongen av "American Crime Story" en chans då den dyker upp? Berätta här nedan!
| 18 januari 2018 15:00 |