Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

1 september 2021 | 12:00

Äntligen dags för filmfestival igen!

Venedigs filmfestival gör en triumferande återkomst efter förra årets restriktiva upplaga. Även i år påminns vi såklart om pandemin, som påverkat oss alla på olika sätt. Begränsningarna har dock tack och lov inte drabbat filmutbudet, som i alla fall på papper, är starkare än på länge! MovieZines Jonna Vanhatalo är på plats.
Den 78: e upplagan av den stjärnspäckade filmfestivalen går av stapeln idag och pågår fram till den 11:e september. Festivalen kommer bjuda på några av de senaste årets mest efterlängtade filmer. På repertoaren finns bland annat spektakulära rymdäventyr, familjedraman, skrämmande blodbad och storslagna historiska epos.

Filmfestivalen i Venedig har de senare åren varit en plattform för kommande års galasäsong. Flertalet filmer, såsom ”Gravity”, ”Birdman”, ”La La Land”, ”Three Billboards Outside Ebbing Missouri”, ”Shape of Water” och ”Roma”, har alla haft sina världspremiärer här, och sedan gått och kammat hem stora framgångar världen över. Redan nu går surret kring prestationerna och det snackas både Oscar och Golden Globe nomineringar.
 
Den Oscar-vinnande regissören Bong Joon-Ho leder årets festivaljury, som bland annat består av regissören Chloé Zhao. Hon vann förra året det prestigefyllda guldlejonet, för sin vackra ”Nomadland”, en film som senare kom att vinna stort även på Oscarsgalan.
 
Nedan listar vi några särskilt intressanta filmer, att hålla ögonen på under de kommande veckorna:
 
”Dune”
 
Denis Villeneuves högt efterlängtade sci-fi-blockbuster ”Dune” kommer äntligen få ha sin världspremiär. Rymdfarkoster, gigantiska sandmaskar och en ensemble bestående av bland andra Timothée Chalamet, Zendaya och Oscar Isaac kan det väl inte gå fel? Filmen är baserad på bokförlagan av Frank Herbert, och handlar om en ung man som reser till en främmande planet på ett livsfarligt uppdrag.
 
”Spencer”
 
Kristen Stewarts magnifika förvandling till prinsessan Diana, i Pablo Larraíns känslomässiga film om hennes omtalade skilsmässa från prins Charles, är en av de hetaste titlarna på årets festival. Av trailern att döma kommer filmen vara en uppvisning av strålande vackra kostymer och exceptionellt skådespeleri. Kan detta möjligen ge Stewart hennes första Oscar?
 
”The Last Duel”
 
Ridley Scott ligger inte på latsidan. En av hans filmer i år (den andra är ”House of Gucci”) är ett stark historiskt drama om en adelskvinna i 1300-talets Frankrike, spelad av Jodie Comer, som anklagar en man för våldtäkt. I övriga roller ser vi bland andra Adam Driver och Matt Damon.
 
”The Lost Daughter”
 
Maggie Gyllenhaal regidebuterar med en långfilm baserad på Elena Ferrantes roman om en mamma på en omvälvande resa. I filmen får vi se stjärnor som Olivia Colman och Dakota Johnson.
 
”Last Night in Soho”
 
Edgar Wrights rysare handlar om en ung kvinna (Thomasin McKenzie) som reser tillbaka till ett neonsprakande 60-tal, där hon träffar en vacker sångerska spelad av Anya Taylor-Joy. Mötet kvinnorna emellan blir startskottet på mörk resa.
 
”The Power of the Dog”
 
I Jane Campions westernfilm för Netflix, möter vi den charmige ranchägaren Phil Burbank (Benedict Cumberbatch). När hans bror (Jesse Plemons) återvänder hem med en ny fru (Kirsten Dunst) uppstår ett känslosamt och uppslitande triangeldrama.
 
”The Card Counter”
 
”The Card Counter” är en noir-inspirerad thriller regisserad av Paul Schrader. I filmen ser vi bland annat Oscar Isaac, och Tiffany Haddish i en annorlunda roll som femme fatale. Filmen är producerad av ingen mindre än Martin Scorsese.
 
 ”Scenes from a Marriage”
 
Förutom “Dune” och “The Card Counter” har Oscar Isaac även en av huvudrollerna tillsammans med Jessica Chastain i en amerikansk version av Bergmans “Scener ur ett äktenskap”. Serien kommer i höst på HBO och är likt förlagan ett känslosamt och stundvis ångestladdat drama om kärlek, hat, äktenskap och skilsmässa.
 
”Halloween Kills”
 
Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) möter åter den maskerade mördaren Michael Myers i David Gordon Greens nya Halloween film. Det blir med största sannolikhet ännu en ordentligt skrämmande och brutalt blodig kamp dem emellan.
 
”The Hand of God”
 
Italienska regissören Paolo Sorrentino har en personlig film om just film, men också fotboll. ”The Hand of God” handlar om en besvärlig tonåring (Filippo Scotti) som upplever både glädje och sorg i 1980-talets Neapel. Mycket känslor och vackert foto är regissörens signum, vilket vi nog kan se fram emot även här.
 
Filmfestivalen i Venedig pågår mellan 1-11 september och ni får inte glömma att följa MovieZines festivalrapportering på instagram.
| 1 september 2021 12:00 |