Skribent

Patrik Jonsson

9 april 2013 | 18:01

Ännu en Oscarsvinnare ger sig på en TV-serie

Bara för ett par veckor sedan avslöjades det att Ang Lee ska ta sig an en TV-serie och denna vecka gäller det Stephen Gaghan.

Det har hunnit gått hela 12 år sedan Gaghan Oscarbelönades för sitt manus till "Traffic" (2001) och åtta år sedan han gjorde något större och framgångsrikt i och med regisserandet av filmen "Syriana" (2005). Han gjorde visserligen TV-filmen "Metro" 2011 men den gick nog de flesta helt obemärkt förbi. Gaghan är dock inte någon färsking vad det gäller TV-serier, han har faktiskt tidigare skrivit avsnitt till bland annat "NYPD Blue" och "The Practice". Nu är det alltså dags igen och den här gången gäller det en miniserie på sex avsnitt vilken ska lägga sin fokus på Vietnamkriget.

Kanalen heter FX och serien ska baseras på boken "They Marched Into Sunlight" av David Maraniss. En annan Oscarvinnare, Eric Simonson ("Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin"), är satt att skriva själva manuset och Gaghan själv kommer att stå som huvudproducent. Gaghan ska förmodligen även regissera minst ett avsnitt. En premiär får vi nog dock vänta på till nästa år, jag kommer att återkomma till denna så fort mer fakta kring den görs offentlig.

Mer Vietnamrelaterat blir det då även Cinemax har börjat att utveckla en serie som ska ha vissa kopplingar till både kriget och landet. Serien heter "Quarry" och ska utspela sig under 70-talet och kretsa kring en prickskytt som efter det att han återvänder hem från kriget sadlar om och blir yrkesmördare. Serien ska baseras på en serie böcker av Max Allan Collins. Kanalen arbetar dessutom med en adaption på den australiensiska thrillerserien "The Straits" från 2012 vilken kretsade kring en smugglarfamilj och hade Brian Cox i en av rollerna. Skaparna av "Hell on Wheels", Joe & Tony Gayton, står bakom det hela.

En knappt ett år gammal serie alltså, ibland hinner de tydligen inte ens svalna förrän det är dags för omstöpning.

Det sista avsnittet av den tredje säsongen av AMC:s "The Walking Dead" sändes i söndags och då är det så klart dags att notera ett nytt rekord igen; 12,4 miljoner bänkade sig framför det så oerhört populära zombiedramat vilken var en ökning med 100 000 i jämförelse med det tidigare rekordet. Kanske inte någon jätteökning, men en ökning är en ökning. Det gick även bra för HBO:s "Game of Thrones" som hade säsongspremiär samma kväll; 4,4 miljoner kände sig manade. Inte lika imponerande siffror som "The Walking Dead" men ändå riktigt bra och nytt "personbästa" för serien vilket även betydde ett fortsatt förtroende. Serien tilldelades en fjärde säsong knappt två dagar efter säsongspremiären, snabba bud men knappast överraskande.

Ryan Murphy har ett nytt projekt på gång som går under titeln "Open", serien ska enligt egen utsago utforska den mänskliga sexualiteten. Behöver jag ens säga att han försöker få denna såld till en kabelkanal? Nåväl, nu sa jag det ändå och då kan jag väl även tillägga att "Open" är en av de hetaste projekten just nu, många kanaler vill ha den.

Mer vikingablod blir det då History Channel har förnyat sin nordiska saga, föga förvånande efter de starka tittarsiffrorna, men likväl glädjande. Det går riktigt bra för History, först "Hatfields & McCoys" och nu "Vikings", ska bli intressant att se ifall även deras kommande "Bonnie & Clyde" blir en succé. Hittills är de prickfria. Den andra säsongen kommer att bestå av tio avsnitt.

Förra veckan hoppade Chris Cooper av Discoverys storsatsning "Klondike", redan nu så har han dock blivit ersatt och valet föll på Sam Shepard.

Showtime har släppt en teaser till den åttonde och sista säsongen av "Dexter".

Nu i veckan ska nyversionen av TV-klassikern "The Saint" ("Helgonet") säljas/auktioneras ut till högstbudande kanal. Vad som ska få alla kanaler att vifta med sedelbuntarna är den här närmare tre minuter långa promotrailern.

Regin står Simon West för och som ni kanske märkte dyker även de gamla helgonen Roger Moore och Ian Ogilvy upp i små roller igen.

Ja och medan de dyker upp så dyker jag ned, uppe vid ytan på torsdag igen, vi hörs då!

| 9 april 2013 18:01 |