Film

Skribent

MovieZine

18 september 2018 | 09:00

Anna Odells "X&Y" inviger Stockholms filmfestival 2018

Den experimentella dramadokumentären med Mikael Persbrandt får sin världspremiär i november.
Anna Odells debutfilm "Återträffen" visades på Stockholms filmfestival 2013. Filmen har sedan dess hyllats världen över och vann två Guldbaggar. Nu är det klart att hennes andra film "X&Y" inviger höstens filmfestival.

— Längtan och förväntningarna på Odells andra långfilm är stora och vi är glada och stolta över att få ha världspremiären på vår öppningskväll, säger festivalchef Git Scheynius i ett pressmeddelande.

I "X&Y" ifrågasätter och utmanar Anna Odell de mediala bilder som finns av henne och Mikael Persbrandt. Tillsammans dekonstruerar de sina invanda roller och ger sig in i en gränslös lek med sin omgivning i ett utforskande av sexuella beteendemönster, könsroller, karaktärsdrag och mänskliga sanningar.

— "X&Y" är en film som utforskar identitet, manligt, kvinnligt. Det är en lek med verklighet och fiktion, en kontrollerad undersökning av vad det innebär att vara människa i vår medialt gränslösa samtid. Det känns mäktigt och ärofyllt att få visa filmen på öppningskvällen av Stockholms filmfestival och jag ser fram emot att möta publikens reaktioner, säger Anna Odell.

"X&Y" blir en av årets tävlingsfilmer, och får världspremiär tisdag den 6 november på galainvigningen av den 29:e upplagan av Stockholms filmfestival.

Ordinarie biopremiär över hela Sverige den 23 november.
| 18 september 2018 09:00 |