Film

Skribent

MovieZine.se

15 januari 2014 | 19:01

Anna får Greta för "Återträffen"

Filmkritikernas årliga pris går till Anna Odell: "Jag är både överraskad och inte".

Svenska Filmkritikerförbundet tilldelar Anna Odells film "Återträffen" 2013 års Greta med följande motivering:

"Huruvida "Återträffen" är dokumentär, spelfilm eller konstprojekt är nästan lika sinnrikt konstruerat som en kinesisk ask. Från planering till utförande håller Anna Odells långfilmsdebut en självklarhet i berättandet, en rytm i bilderna och en hand med skådespelarna utan ett falskt tonfall. Att ämnet är mobbning, maktstrukturer och gruppdynamik, att historien är upphovskvinnans egen och hur filmen genom sin komplexa form vrider på perspektiven för alla inblandade bidrar på alla plan till en exceptionell filmupplevelse. I Anna Odell har Sverige fått en raffinerad filmskapare av synnerlig talang. Man ser minst sagt ivrigt fram emot flera bidrag på duken."

Regissören Anna Odell kommenterar:

- Tack! Eller vad man säger. Jag är både överraskad och inte. Inte överraskad eftersom jag efter all grundlig föreberedelse och research var ganska säker på resultatet. Men jag är överraskad över hur en sådan här film som man kanske tänker sig att inte alla kommer att älska har tagits emot och nu har setts av över 100 000. Ganska bra för en "smal" film. Det har också varit intressant att ta del av kritiken, särskilt sådant som jag inte själv har tänkt på, också av det negativa. Jag har ännu en del texter kvar att söka upp när jag har landat - jag har i stort sett jobbat sedan 2009.

Priset delas ut årligen efter omröstning bland Filmkritikerförbundets medlemmar. Bland tidigare pristagare finns bland andra Gabriella Pichlers "Äta sova dö" (2012), Ruben Östlunds "Play" (2011) och Babak Najafis "Sebbe" (2010).

| 15 januari 2014 19:01 |