Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 juni 2020 | 21:40

Animerade serier byter ut röstskådisar: "Svarta bör spelas av svarta"

Under dagen lämnade Kristen Bell sin roll i den animerade Apple Original-serien "Central Park".
Vi har tidigare rapporterat hur skådespelaren Hank Azaria har valt att sluta göra rösten för Apu i "The Simpsons", eftersom det under flera års tid har kommit kritik kring hur Apu har använts som en rasistisk stereotyp för amerikaner med indisk härkomst. Efter Black Lives Matter-protesterna verkar det nu som att fler animerade serier börjar att tänka om kring användandet av vita röstskådespelare till afroamerikanska roller.
 
- När vi började med serien, resonerade jag med mig själv att det var okej för mig att spela "Missy" [karaktären i mitten på omslagsbilden ovan] eftersom hennes mamma är judisk och vit - precis som jag. Men Missy är också svart och svarta karaktärer i en animerad serie bör spelas av svarta skådespelare, kommenterade Jenny Slate tidigare idag sitt beslut om att hoppa av "Big Mouths" kommande säsong.
 
Det dröjde bara några timmar innan den nya Apple Original-serien "Central Park" släppte ett pressmeddelande om att de kommer att byta ut Kristen Bell i den kommande säsongen av serien. Bell röstskådespelar dottern Molly, vars pappa är afroamerikansk och mamma är vit, i den ofantligt underhållande och glädjespridande nya tv-serien. Hon kommenterade själv beslutet via sitt Twitterkonto.
 
 

Startat debatt om var gränsen bör dras

 
De vita, äldre damerna Helen och Bitsy i "Central Park" röstskådespelas av männen Daveed Diggs och Stanley Tucci.
 
Apple TV+ och skaparna bakom "Central Park" må ha kommit överens om att det inte kändes helt rätt att Kristen Bell spelade en ung tjej med en afroamerikansk pappa och vit mamma. Men i sociala medier undrar nu seriens fans var gränsen egentligen borde dras, särskilt med tanke på att de äldre damerna Helen och Bitsy spelas av två män, Stanley Tucci och Daveed Diggs. 
 
Eftersom jag personligen troligtvis är en av få svenskar som slaviskt följer "Central Park", som har släppt en helgrym första säsong hittills, så kan jag verkligen inte tänka mig någon annan i någon av dessa roller - eftersom det är ett gäng musikalnummer i varje avsnitt så behöver man nämligen även ha en passande sångröst. Det ska därför bli spännande att se vem som kommer att ta över efter Bell i nästa säsong - och huruvida Tucci och Diggs hinner ryka innan dess också?
 

Läs också: Netflix lägger rekordstor beställning på tre nya "Big Mouth"-säsonger

 
Tycker ni att "Central Park" och "Big Mouth" gör rätt i att byta ut karaktärerna med afroamerikanska röstskådespelare? Kommentera gärna nedan!
| 25 juni 2020 21:40 |