Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 februari 2019 | 21:00

11 animerade filmer att se på bio 2019

Drakar, dockor, talande husdjur, superspioner och manga. Titta närmare på årets största animerade biofilmer.
Med Röjar-Ralf och LEGO-Emmet tillbaka på bio har det animerade filmåret fått en riktigt bra start. Men det finns mycket mer att se fram emot för alla barnfamiljer (och alla vuxna med barnasinnet kvar) under 2019. Här är en snabbtitt på några av de mest lovande animerade filmerna på väg till en bio nära dig.
 

Draktränaren 3 (22 februari)

 
 
Vad som började med historien om en osannolik vänskap mellan tonårige vikingen Hicke och draken Tandlöse, har nu blivit en episk trilogi som spänner över en stor del av deras liv. När det nu är dags för finalen i Dreamworks populära animerade äventyrs-trilogi ställs de båda vännerna inför nya utmaningar och prövningar.
 

Mysteriet om Herr Länk (12 april)

 
 
LAIKA, den underbara animationsstudion bakom filmer som ”Boxtrolls” och ”Kubo” är tillbaka med sitt nästa stop motion-animerade äventyr. Det handlar om charmige herr Länk, den siste av sin art, som längtar efter en plats där han hör hemma. I sällskap av en expert på mytologiska varelser, Sir Lionel Frost, åker han jorden runt för att hitta sin förlorade familj. Regissören Chris Butler (”ParaNorman”) har med sig Hugh Jackman, Zach Galifianakis och Zoe Saldana på resan.
 

Drömparken (12 april)

 
 
June är en optimistisk och kreativ liten flicka som upptäcker en magisk nöjespark gömd i skogen. Där finns otroliga åkattraktioner och talande djur, men parken är i dåligt skick och behöver räddas. Hon samlar ihop djuren för att återställa lite av parkens magi.
 

UglyDolls (10 maj)

 
 
De är fula men populära - och nu ska dockorna få en alldeles egen film. ”UglyDolls” utspelar sig i Uglyville, där de mindre lyckade dockorna har sitt hem. Men två av dem reser till Perfection, staden där alla är perfekta, och så väcks frågor och budskap om vikten av att vara sig själv. Musikalspäckat med röster av bland andra Kelly Clarkson, Nick Jonas och Emma Roberts. Regisserar gör Kelly Asbury (”Shrek 2”) efter en idé av ingen mindre än Robert Rodriguez.
 

Husdjurens hemliga liv 2 (5 juni)

 
 
Vad gör våra husdjur egentligen när vi inte är hemma, frågade den animerade komedin från 2016. I sommar är hunden Max och de andra tillbaka för nya upptåg när matte och husse inte ser. Manusförfattaren Brian Lynch (”Minioner”) och regissören Chris Renaud (”Dumma Mej”-filmerna) är tillbaka med nya uppdrag åt katterna och hundarna vi mötte sist.
 

Weathering with You (japansk premiär 19 juli)

 
 
Många av oss håller ögonen på japanska animerade filmer, efter de växande framgångarna för Studio Ghibli och animefilmer som ”Your Name”. Regissören bakom den sistnämnda släpper snart ännu en magisk och romantisk saga. ”Weathering With You” handlar om unge Hodaka som flyttar till Tokyo efter high school. Han börjar skriva för en ockult tidning och träffar flickan Hina, som har den märkliga förmågan att kunna styra vädret.
 

Mirai, min lillasyster (26 juli)

 
 
Ännu en japansk animerad filmpärla att se fram emot - "Mirai, min lillasyster" är dessutom Oscarsnominerad i år. För regin står Mamoru Hosoda ("Odjuret och hans lärling") och filmen handlar om fyraårige Kun, som blir avundsjuk på all den uppmärksamhet som hans nyfödda lillasyster får. Men så tar saker och ting en magisk vändning.
 

Toy Story 4 (30 augusti)

 
 
Pixars leksakslåda öppnar igen, nio år efter den senaste filmen. Buzz och Woody ska denna gång ge sig ut på en liten roadtrip med sina vänner, och en ny kompis kallad Forky. Tom Hanks och Tim Allen är tillbaka i röstbåset för fjärde gången sedan 1995.
 

Familjen Addams (25 oktober)

 
 
Det var ett tag sen vi såg den morbida Familjen Addams på film. I höst är de tillbaka i en animerad version, med flera stora skådisar bakom rösterna. Charlize Theron och Oscar Isaac spelar paret Morticia och Gomez, medan Chloé Grace Moretz och Finn Wolfhard ("Stranger Things") gör barnen Wednesday och Pugsley. Regissörerna gjorde senast den mer vågade "Sausage Party". Det återstår att se om denna reboot blir barnvänligt rysmys, eller något mer vuxet och skruvat.
 

Spies in Disguise (25 oktober)

 
 
Spionkomedi från Blue Sky Studios, som står bakom ”Ice Age”-filmerna. Will Smith gör rösten till Lance Sterling, världens främste spion, som råkar förvandlas till en duva. Därefter måste han förlita sig på sin unga medhjälpare (Tom Holland) för att rädda världen. Hi-tech-action, James Bond-vibbar och nördhumor utlovas.
 

Frost 2 (juldagen 2019)

 
 
”Frost” från 2013 blev Disneys mest framgångsrika animerade film någonsin, så det blir spännande att se om uppföljaren lyckas slå detta rekord. Prinsessorna Anna och Elsa är tillbaks i kyliga Arendelle, med nya catchiga sånger får man gissa. Den här gången ska de bege sig in i skogarna och avslöja ett mysterium kring sitt kungarike. Den första trailern har just släppts och finns att kolla in här ovan.
 
Vilka av filmerna låter mest lovande för er?
| 13 februari 2019 21:00 |