Serie

Skribent

MovieZine

7 december 2023 | 12:00

Andra världskriget som du aldrig sett det: Netflix nya serie tar oss till frontlinjen

Unika arkivbilder har restaurerats och kastar tittarna rakt in i historiens största konflikt.
Andra världskriget är ett ämne som fortsätter att väcka fascination och fasa. Det har gjorts otaliga filmer och serier om Adolf Hitlers framfart och om skräcken som spred sig över Europa och världen mellan 1939-1945. Starka och drabbande historier har gett oss många riktigt bra filmer genom åren.
 
Men inget slår en dokumentär med äkta material från kriget. Och i Netflix fall har man just restaurerat och färglagt mängder av arkivfilmer, så att det ser ut att vara filmat idag.
 
Peter Jackson tog till liknande grepp med sin hyllade dokumentärfilm ”They Shall Not Grow Old” för några år sen, om soldater som stred i första världskriget. Vår recensent delade ut toppbetyg till ”en film som berör mig så starkt att det känns viktigt att ha fått sett den.”
 
Kommer ”Andra världskriget: Kampen bakom fronten” ha samma effekt på sina tittare? Bedöm själv. Idag släpps miniserien i sex delar på Netflix.
 
Streamingtjänsten utlovar ”levande arkivmaterial och röster från båda sidor av konflikten i en dokumentärserie som skildrar Andra världskriget som aldrig förr.” Den brittiska produktionen har fått Star Wars-stjärnan John Boyega som berättarröst.
 
 
| 7 december 2023 12:00 |