Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

11 november 2018 | 13:00

"Andra åket": Du missar väl inte Felix Herngrens nya komediserie?

SVT har dessutom redan, tidigare under veckan, lagt en beställning på en andra säsong av sin nya norrländska kulturkrock till serie.
Felix Herngren och hans produktionsbolag FLX har gått och blivit synonymt med svensk kvalitetshumor i serieform. Med succéer som "Bonusfamiljen", "Fallet", "Solsidan", "Enkelstöten" och "Torpederna" under bältet, är varje ny serie per automatik värd en ärlig chans.
 
"Andra åket" följer Madde (Sanna Sundqvist), född och uppvuxen i Björkfjället. Det är en liten skidort någonstans i Norrland, där hennes mamma äger och driver ett mindre hotell. Men det har blivit dags för mamma att gå i pension och Madde, som stack till Stockholm i vuxen ålder, återvänder nu hem tillsammans med sin make och tonårsdotter - för att ta över som hotellets VD.
 
 
Det som följer är en rad kulturkrockar, mellan typiska stereotyper för vad en norrlänning ska tycka om veliga och stressade "Stockholms-fjollor". Men faktumet att Madde har en fot i båda "läger" gör på något sätt att stereotypshumorn ändå går hem.
 
Madde bryter dessutom fjärde väggen, på samma sätt som Kevin Spacey i "House of Cards" - men mer positivt och avväpnande, likt Don Cheadle i "House of Lies". Hon tittar med andra ord direkt in i kameran och snackar med oss tittare om vad som händer i hennes liv.
 
Det första avsnittet sänds ikväll på SVT1, men finns redan nu att ta del av på SVT Play. Kommande avsnitt släpps varje söndag.
 
Kommer du att ge Herngrens nya komediserie en chans? Kommentera gärna nedan!
| 11 november 2018 13:00 |