Serie

Skribent

Alexander Kardelo

31 augusti 2022 | 08:00

”Andor”-skaparen hyllar Stellan Skarsgård

Bara hos MovieZine: Tony Gilroy avslöjar nya detaljer om svenskens Star Wars-roll i "Andor".
Pernilla August har gjort det, och Max von Sydow likaså. Snart kliver näste svensk in i Star Wars-galaxen.
 
När "Andor" landar på streamingtjänsten Disney+ i höst är det med ingen mindre än Stellan Skarsgård i en av de stora rollerna, som tuff och upprorisk rebellkrigare vad sidan av Diego Luna - åter i rollen som Cassian Andor. Det här är alltså en prequelserie till prequelfilmen "Rogue One: A Star Wars Story", men det har ni förstås redan koll på. Vi vet desto mindre om hur rollfiguren Luthen passar in i rymddramat, och förutom några få bildsläpp är detaljerna få.
 
Men när jag fick chansen att prata med seriens skapare Tony Gilroy passade jag på att fråga mer om Stellans roll och vad som gjorde honom rätt för rollen.
 
- Rollen var en av de första jag skrev. Han spelar karaktären Luthen Rael, som dyker upp redan i början. En superviktig karaktär. Han är ännu okänd för publiken, men viktig för rebellerna i ”Star Wars”.  Jag visste att karaktären måste vara tuff och farlig, han måste vara intelligent, han måste vara paranoid, han måste vara så många olika saker. Vi hade en väldigt kort lista på tänkbara skådespelare.
 
När Tony Gilroy blev tipsad om Stellan Skarsgård föll allting på plats:
 
- Jag snackade med Stellan och insåg att han är superrolig! Han är så smart och klok, han är så kul. Inte bara blev han karaktären som jag såg framför mig, men när man har honom ombord så kan man börja skriva rollen med honom i åtanke. Det är helt och hållet Stellans roll nu. Det är omöjligt att tänka sig någon annan i den rollen.
 
- Och det är en stor roll, tillägger Gilroy. Jag tror att tittarna kommer bli fascinerade att se var hans historia är på väg. Det är en viktig del av serien.
 
 
De tre första avsnitten av "Andor" släpps på Disney+ den 21 september. En längre intervju med Tony Gilroy publiceras närmare premiär.
| 31 augusti 2022 08:00 |