Film

Skribent

Jakob Åsell

13 maj 2016 | 22:00

Andlös spänning i första trailern till "Don’t Breathe"

MovieZine träffade regissören Fede Alvarez: "Jag är trött på övernaturlig skräck."
Fede Alvarez, den okände uruguayanske som handplockades av Sam Raimi inför nyversionen av skräckklassikern “Evil Dead” för tre år sen är tillbaka med sin första helt egna långfilm. 

"Don’t Breathe" följer en trio av moraliskt tvivelaktiga ungdomar i en deppig amerikansk håla som söker efter första bästa utväg därifrån. De tror sig finna den genom ett inbrott hos ortens förmögna och blinde gamle enstöring, men det visar sig lättare sagt än gjort och snart är allt de önskar en väg ut ur hans hus.

- Jag var personligen väldigt trött på övernaturlig skräckfilm. Det finns tillräckligt med hemskheter i den verkliga världen för att som filmskapare behöva gå över till den övernaturliga världen för att hämta inspiration, berättar regissören Fede Alvarez när MovieZine träffar honom på trailerreleasen i Los Angeles.

- Den här gången ville jag och min medmanusförfattare Rodo Sayagues, från "Evil Dead", undvika remakes. Istället började vi med en vit sida och skrev något helt eget med målet att skapa spänning utan att behöva slänga hinkar med blod på publiken. Allt är så lätt med blod.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Åter igen ser vi Jane Levy från "Evil Dead" (2013) i en av huvudrollerna. Levy var en av de första personerna att läsa manuset och nu pryder nu den retro-betonade filmpostern till skräckfilmen som enligt Alvarez hittat en del inspiration i både klassiker som "Psycho" och "Repulsion". Men mest stolt är Alvarez över sina egna idéer, och främst att ha skapat den elake blinde mannen;

- "Don’t Breathe" har en karaktär som jag personligen inte har sett tidigare. Normalt sett är blinda karaktärer i filmer hjältar eller mentorer, vänliga personer som vill en väl - så det är intressant att istället se en blind skurk och undersöka vad som händer med de som jagar när någon plötsligt tar bort deras syn.

"Don’t Breathe" får biopremiär den 26:e augusti och nu finns en rykande färsk trailer ute.


Vad tycker ni?
| 13 maj 2016 22:00 |