Film

Skribent

Mats Karlsson

26 februari 2018 | 21:30

Amerikanska biografer efterlyser mer mångfald i filmerna

Efter succén med Marvels "Black Panther" vill biograferna erbjuda ännu mer mångfald till biobesökarna.
"Black Panther" har till dags dato spelat in 708 miljoner dollar och det har fått biograferna att bli ännu mer verbala på en punkt - mångfald i filmerna.
 
John Fithian, ordförande för det amerikanska Biografägarförbundet (National Association of Theatre Owners) belyser för Variety att "Black Panther" har öppnat en port som behöver hållas öppen.
 
- Biografägare har begärt mer mångfald i filmer i många år, och med mångfald menar vi mångfald i rollbesättning och när under året en film får biopremiär. Den traditionella normen är att stora filmer släpps på sommaren och under de stora helgerna på vintern. "Black Panther" bevisar att om filmen är bra kommer folk att se den, oavsett tid på året. Det visar också att en film med mörkhyade skådespelare och regissör kan slå biorekord. Det handlar inte om ras eller kön på skådespelarna i en film, det är filmens kvalitet som är avgörande. 
 
Fitgian är noga med att påpeka att inte låta "Black Panther" bli en engångsgrej, utan att det gäller att smida medan järnet är varmt.
 
- Vi vill ha de här filmerna för att sätta ett prejudikat och inte låta "Black Panther" bli en engångsgrej som folk glömmer bort efter ett tag. Vi vill se det här hela tiden. Det borde komma en latinamerikansk superhjältefilm eller en asiatisk superhjältefilm. Ju mer mångfald bland människorna i de här filmerna, desto mer tilltalande blir det för de olika typerna hos våra biobesökare.
 
Vill ni också se mer mångfald i filmerna?
| 26 februari 2018 21:30 |