Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 mars 2018 | 18:30

AMC:s nya skräckserie "The Terror" öppnar kusligt starkt

Redan efter två avsnitt står det klart att AMC har fått ihop en kuslig skräckserie, som dessutom är överraskande bra även när den inte försöker skrämmas.
AMC har lyckats vaska fram ett gäng riktiga kvalitetsserier under åren. "Breaking Bad", "Mad Men", "Better Call Saul" och "Halt and Catch Fire" för att nämna några av mina personliga favoriter.
 
Under den senaste tiden är det däremot zombieskräck-serierna "The Walking Dead" och "Fear the Walking Dead" som har förknippats mest med AMC. Två serier som definitivt kan underhålla sin (stora) publik, men som aldrig haft en chans till några större priser under galasäsongerna.
 
 
Mina förväntningar på "The Terror", AMC:s nyaste skräck-miniserie, var med tanke på kanalens historia väldigt blandade. Jag intervjuade visserligen Jared Harris ("Mad Men"), som spelar en av huvudrollerna i "The Terror", om hans roll som Kungen i "The Crown" - när han även började prata om hur mycket han hade fallit för manuset i just "The Terror". Jag borde kanske därför ha varit mer positivt inställd.
 
Men vad skulle han annars säga? Det hör inte direkt till vanligheterna att en skådespelare går ut officiellt och säger att de inte gillar manuset i något de snart ska vara en stor del av. I det här fallet måste jag dock hålla med Harris - "The Terror" är faktiskt kusligt bra.
 
 
Året är 1847 och vi får följa med de båda (svinkalla) skeppen "The Terror" och "The Erebus", på en arktisk Royal Navy-expedition för en sökning efter nordvästpassagen genom isarna i norr. En resa som visar sig ha tydliga influenser av både "Master and Commander: The Far Side of the World" och John Carpenters "The Thing".
 
Faktumet att serien utspelar sig under mitten av 1800-talet visar sig också vara ett lyckat drag för att öka på kusligheten. Ett oerhört snyggt foto får de välgjorda (historiska) sjömannakostymerna och skeppen att se påkostade ut. Knarrande plankor och isande vindar lyckas sätta en läskig ton redan innan läget börjar bli mer krävande för de båda besättningarna.
 
 
För inte kan det väl tolkas som en spoiler att skräckseriens båda skepp relativt snabbt börjar stöta på en del problem? De hårda isarna är allt annat än välkomnande - och när några ur besättningen tvingas ge sig ut på den börjar det bli läskigt på allvar.
 
AMC:s miniserie "The Terror" lyckas under sina två inledande avsnitt att kombinera kanalens tidigare kvalitetsserier med deras mer populära skräckserier på ett intressant sätt, genom ett förvånansvärt spännande manus och vackert foto. De resterande 8 avsnitten kommer att avgöra hur stor serie "The Terror" faktiskt kommer att bli - men inledningen är utan tvekan väl värd en chans.
 
 
"The Terror" visas här i Sverige på Amazon Prime, med nya avsnitt tillgängliga varje tisdag. 
 
Kommer du att ge "The Terror" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 28 mars 2018 18:30 |