Film

Skribent

MovieZine

15 januari 2020 | 13:15

"Alltid Amber" inviger Tempo Dokumentärfestival

Långfilmsdebutanterna Lia Hietala och Hannah Reinikainen öppnar den 21:a upplagan av Tempo Dokumentärfestival den 2 mars.
Festivalens invigningsfilm "Alltid Amber" följer den ickebinära tonåringen Amber som planerar en utredning inom transvården. Denna uppväxtskildring om stark vänskap, kärlek, svek och att våga lita på människor igen är en av de titlar som speglar det övergripande temat för årets festival: Familj.

Filmen är också med och tävlar om 75 000 kronor i Tempo Documentary Award, som är festivalens tävlingssektion för långa dokumentärer.

Bland de nominerade dokumentärerna finns "Cirkusprinsessan", där man får följa med bakom kulisserna på lilla Cirkus Rhodin. Det är också ett porträtt av Simona, uppväxt på cirkusen och cirkusprinsessa i sjunde generationen.

Svensk premiär blir det för "Men who Sing" en finstämd skildring om en manskör i Wales, där regissörens 90-åriga far sjungit i 70 år. I filmen får man följa de grånade medlemmarnas försök att värva yngre medlemmar inför en sångtävling på Irland.

"Scheme Birds" vann det prestigefyllda priset Bästa Dokumentär på Tribeca Film Festival 2019. Det är en skildring av en liten skotsk stad med hög arbetslöshet och ett porträtt av 18-åriga Gemma som kämpar för att få ett bättre liv i denna tuffa tillvaro.

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 5 februari på tempofestival.se.
| 15 januari 2020 13:15 |