Serie

Skribent

Agnes Holmgren

4 januari 2020 | 16:30

Ny trailer, bilder & allt vi vet om "Outlander" säsong 5

Enligt skådespelarna själva blir det en händelserik säsong med mer kärlek, action och fler äventyr. Här är allt vi vet om säsong 5 - och missa inte nya trailern!
Säsong 4 var en dramatisk säsong som slutade i glädje och förtvivlan. Vi fick se både Brianna och Roger resa tillbaka i tiden. Brianna åkte tillbaka för att varna sina föräldrar om den oväntade branden de skulle dö i och Roger åkte efter Brianna för att berätta att han älskade henne. Resan gick inte som planerat och Brianna blev våldtagen av den ondskefulle mannen Stephen Bonnet efter att hon skilts från Roger. 
 
Claire och Jamie hade bosatt sig i Amerika för att bygga upp Fraser’s Ridge. Jamie kom allt närmare The British för att försöka skydda sig själv och Claire. Murtagh kom tillbaka till serien ännu en gång men nu levde han farligare än någonsin. 
 
När Brianna återförenades med sina föräldrar fick hon veta att hon blivit gravid och hon visste inte om pappan var Stephen Bonnet eller Roger. När Jamie fick se Roger i närheten av Fraser’s Ridge trodde han att det var Stephen Bonnet och Jamie misshandlade Roger, och sålde honom till indianerna. När Jamie fick reda på att det var fel man han hade misshandlat berättade han allt för sin familj och de gav sig ut för att köpa tillbaka Roger från indianerna. Brianna bad sina föräldrar att berätta om barnet för Roger och ge honom möjligheten att själv bestämma om han ville komma tillbaka och skapa en familj tillsammans med henne. För att få tillbaka Roger från indianerna var unge Ian tvungen att ta hans plats i deras klan.
 
Säsongen slutade med att Brianna födde en son och Roger kom tillbaka till henne efter mycket tvekan. Murtagh och Jocasta hade precis påbörjat en romans när han fick fly för att rädda sig själv från The British som kommit för att ge Jamie ordern om att hitta Murtagh och döda honom. 
 
Hur kommer detta arta sig i säsong 5? Se den nya trailern nedan, och läs vidare för allt vi vet hittills!
 
 
Säsongens tema

Temat för denna säsongen är familjen. Hur långt är man villig att gå för att skydda sin familj? I tidigare säsonger av “Outlander” har det varit fokus på kärleken mellan Claire och Jamie, och om hur de ska finna tillbaka till varandra. I säsong 5 kommer vi att få se mer av hur de ska kunna hålla ihop som en familj.
 
Fraser-familjen utökas

Förutom Brianna och Rogers son Jeremiah, kommer Marsali och Fergus även bo vid Fraser’s Ridge med sin familj. Marsali och Fergus har redan två barn sedan tidigare men förväntas att föda två till under säsongen. 
 
 
Bröllop 

Första avsnittet kommer handla om Brianna och Rogers bröllop. Jamie har byggt upp ett hem till dem vid Fraser’s Ridge och nu ska de äntligen bli man och hustru. Vi kommer även att få uppleva ett till bröllop i denna säsongen men mellan vilka har de inte avslöjat ännu. 
 
Blir det fler tidsresor?

Det stora dilemmat för säsongen är om Brianna och Roger ska stanna kvar eller åka tillbaka till framtiden igen. De vet att det är säkrare för Jeremiah att växa upp på 1960-talet men deras familj finns inte där. De vet heller inte om Jamie och Jeremiah kommer kunna resa till framtiden. Och vad är konsekvenserna av att försöka ändra på det som hänt i framtiden?
 
En katt
 
Ja ryktena är sanna, Frasers har skaffat en katt!
 
 
Lever Stephen Bonnet?

MovieZine träffade Sophie Skelton (Brianna) för en intervju där hon berättade att det inte är omöjligt:

- Vi såg att Stephen Bonnet brann inne på grund av en explosion i säsong 4 men frågan är om han verkligen gjorde det.
 
Fler romanser och starkare relationer 
 
Det blir fler romanser i denna säsongen, enligt Maria Doyle Kennedy (Jocasta) kommer vi bland annat att få se flertalet romanser mellan henne och andra män. Innebär det kanske slutet för henne och Murtagh?
 
Briannas och Claires relation blir starkare i denna säsongen men även Brianna och Rogers. Enligt Richard Rankin (Roger) kommer vi att få se varför de älskar varandra:
 
- Man kommer att se vad som håller deras relation uppe, vad som fungerar i deras relation och vad som gör de till ett starkt par. Något vi inte fått se i tidigare säsonger.
 
 
Nya looks 

Inför denna säsongen har “Outlander” fått en ny kostymdesigner, Trisha Biggar. Enligt Trisha kommer vi att få se en hel del nya looks. 
 
Uppgradering av Fraser’s Ridge
 
I denna säsongen har de byggt ut Fraser’s Ridge, Claire och Jamie delar nu på ett hus med två våningar. 
 
Doktor Claire
 
Till skillnad från förra säsongen kommer vi att få se mycket mer om Claires läkarkunskaper i säsong 5. Claire har fått ett eget medicinrum där hon kan ta emot patienter och hjälpa de med deras åkommor. Hon kommer även lära upp Marsali och vi kommer få se de två arbeta mer tillsammans.
 
 
Kommer Claire och Jamie separeras igen?

När vi ställde frågan till Sam Heughan (Jamie) tvekade han en stund och sa, att det är något de ifrågasätter i denna säsongen:

- Både Jamie och Claire är villiga att göra allt för att skydda sin familj och deras kärlek gentemot varandra har aldrig varit ett bekymmer tills i slutet av denna säsongen då de faktiskt är något de ifrågasätter.
 
Mini-Jamie

Vi kommer att få uppleva scener från när Jamie var liten och förlorade sin mamma, samt hur Murtagh uppfostrade honom som hans egen son.
 
 
Kommer Jamie välja The British eller Murtagh?

Hur blir det egentligen mellan Jamie och Murtagh i denna säsongen? Kommer Jamie välja The British för att skydda sin familj eller kommer han att rädda sin gudfar? Enligt Sam Heughan är det ett tufft val Jamie står inför.
 
- Jamie vet att The British kommer att falla och att kriget inte är långt bort men han måste också skydda sin familj här och nu. Han vet inte riktigt vilken fot han ska stå på men det kommer vara mycket som står på spel i denna säsongen.
 
Blir det fler säsonger?
 
Utöver säsong 5 vet vi även att säsong 6 ska börja spelas in nästa år, men kommer det bli fler säsonger av “Outlander”? När vi träffade Caitriona Balfe svarade hon att det är möjligt.

- Med den stora fanbasen vi har känns det som att det kommer fortsätta komma fler säsonger men det är någonting som bestäms av andra och inte av mig.
 
"Outlander" är tillbaka med nya avsnitt på amerikanska Starz den 16 februari, och kommer att visas på Viaplay kort därpå.
| 4 januari 2020 16:30 |