SPONSRAT

Skribent

MovieZine

16 augusti 2020 | 08:00

Allt du behöver veta om Viaplays nya thriller "Partisan"

Fares Fares och Johan Rheborg möts i Viaplays spännande thrillersatsning.
Den 16:e augusti får vi följa med in bakom stängslet till det idylliska jordbrukssamhället Jordnära, en till synes perfekt formad "gated community" styrd av den karismatiske mannen Kent (Johan Rheborg). Fares Fares spelar lastbilschauffören Johnny, som ska släppa av två unga fosterhemstjejer i Jordnära. Men det dröjer inte länge innan Johnny inser att det är något som inte står helt rätt till i det lilla samhället - och han börjar givetvis snabbt bli orolig för flickorna.
 
Nu återstår det bara att se om Johnny faktiskt har något att oroa sig för - eller om det är Kent och hans anhängare som borde oroa sig för Johnny? Oavsett vilket så råder det ingen tvekan om att den nya serien hos Viaplay har satt ribban riktigt högt med sina två huvudrollsinnehavare - och förhoppningsvis har vi en riktigt spännande första säsong att se fram emot. Med tanke på att tv-kritiker redan försäkrat att "skådespeleriet är starkt" och har kallat serien för "en av de bästa svenska miniserierna någonsin", så verkar det båda riktigt gott.
 

Fares Fares tillbaka på svensk mark

 
 
Fares Fares slog igenom här i Sverige genom lillebrorsan Josef Fares ("Jalla! Jalla!", "Kopps") långfilmer för snart 20 år sedan. Sedan dess har Fares spelat mot stjärnor som Denzel Washington i "Safe House", varit en del av Star Wars-filmen "Rogue One: A Star Wars Story" och dykt upp i hyllade tv-serier som "Westworld", "Tyrant" och "Chernobyl". Men genom "Partisan" gör han nu alltså svensk comeback i Viaplays senaste thrillersatsning.
 
- Jag har länge velat göra något på svenska eftersom det var ett tag sen, och Amir och jag har försökt jobba ihop i evigheter men inte riktigt hittat något lämpligt. Sen kommer Amir med "Partisan", och efter ett par möten så var det ingen tvekan, detta måste jag bara göra, berättade Fares Fares i pressmeddelande från Viaplay under inspelningarna av serien.
 

Johan Rheborg i sin första thriller

 
 
Den lite äldre publiken minns givetvis fortfarande karaktären Percy Nilegård, men under de tio senaste åren finns det väl ingen som inte har koll på vem "Solsidan"-Fredde eller Morran i "Morran och Tobias" är? Johan Rheborg har underhållit oss på tv i över 30 år, men det är alltså först nu i "Partisan" som vi kommer att få se honom i hans första thriller. Lyckligtvis verkar Viaplay och de andra svenska distributörerna äntligen ha insett att vi har ett gäng erfarna skådespelare, som är redo att bli lika självklara i fler genrer än inom komedin som de slog igenom i.
 
- Jag lockades av den annorlunda intrigen och möjligheten att få göra en ny typ av roll. Jag tycker det är viktigt att jag utmanar mig själv så att jag blir bättre och skaffar mig ännu fler nyanser som skådespelare. Den här inspelningen innehöll också en hel del fysiska inslag som var nya för mig. Det krävde en del nya kunskaper, berättade Rheborg i ett pressmeddelande när hans medverkan i serien avslöjades.
 
Ifjol fick en av Viaplays bästa tv-serier hittills premiär, nämligen Josephine Bornebuschs fantastiska dramaserie "Älska mig" - i vilken Johan Ulveson briljerade i rollen som sörjande änkling. Robert Gustafsson försvann året innan in i den mentalt tunga huvudrollen som polisutredare i "Det som göms i snö". Och nu har det blivit dags för ännu en av Sveriges största komiker att visa vad han kan leverera, utanför den genre vi tittare har blivit vana att se honom i.
 
 
Förutom Fares Fares och Johan Rheborg i huvudrollerna finner vi även Anna Björk, Sofia Karemyr, Emelie Garbers samt Ylvali Rurling och Linus Wahlgren i några av de större rollerna under den första säsongen. Hans Jörnlind, Anna Platt, Charlotte Lesche, Francesca Maraki och Dennis Magnusson samt Fares Fares och Amir Chamdin har skrivit seriens manus. Chamdin har även regisserat seriens samtliga avsnitt.
 
Den första säsongen har premiär idag. "Partisan" – Streama nu på Viaplay.
 
Kommer du att ge Fares Fares och Johan Rheborgs nya serie en chans i slutet av sommaren? Kommentera gärna nedan!
| 16 augusti 2020 08:00 |