Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

13 maj 2020 | 15:00

Allt du behöver veta inför Christopher Nolans "Tenet"

Rykten, teorier och gissningar. Det är svårt att utröna allt för mycket ur "Tenet", även fast både trailer och ledtrådar har släppts. Men här är vad vi vet.
Om det finns det någon som kan bygga upp förväntningar så är det Christopher Nolan. Och är det någon som har förmågan att leva upp till förväntningar, så är det - hör och häpna - Christopher Nolan.

Vare sig det handlar om trolleri eller illusion, krig och kärlek, rymdresor eller inre resor - ja, till och med superhjältar - så är han en filmskapare som har gett sig in i många genrer. Och "Tenet" står för nästa etapp.
 
 

En spionfilm - med tidsresor?

 
Vi vet inte så mycket om handlingen än, förutom att det återkommande temat är tid. Men trots många kvalificerade gissningar och rykten att filmen först och främst skulle handla om tidsresor, så har en av filmens stjärnor, Robert Pattinson, nyligen gått ut i en intervju och bekräftat att nej - något sådant är inte en del av filmens recept. Så här sa han till det amerikanska magasinet GQ:
 
- Min karaktär är inte en tidsresenär. Det förekommer faktiskt inga tidsresor. Det är i stort sett allt jag är tillåten att avslöja.

Men att döma av det vi har sett i trailern (som du hittar längre ner i artikeln) så kan det möjligtvis handla om ett sätt att böja tiden - eller åtminstone förutse den. En sak är säker, Nolans hemlighetsmakeri också en av hans signum, den rackaren.
 
Large 4224434f8dbabf02c1fd875cd33fcbe8 mv5bmzfimgrizjktmtzins00owfmltlkzjqtyzi5y2jiyjvmmdy3xkeyxkfqcgdeqxvymtexmti5mzc1. v1
 
Det som dock är klart är att John David Washington (som fick sitt stora genombrott 2018 i Spike Lees Oscarsbelönade ”BlacKkKlansman”) har huvudrollen. Han spelar en agent som får i uppdrag att hindra att tredje världskriget bryter ut. En handling av grandiosa proportioner. Och vem kan motstå en Nolan med extra-allt?  

Spiontemat är också något som genomsyrar Nolans förkärlek till film; många har tidigare spekulerat att han varit näst på tur att regissera ett Bond-äventyr - ett rykte som han själv har slagit ner, men inte utan att lämna en gnista av hopp till sina fans. I en intervju från 2018 i BBC Radio 4 uttryckte han sig så här; "Jag skulle älska att göra en Bondfilm någon gång, och jag tycker att producenterna gör ett fantastiskt jobb. Sam Mendes likaså i de senaste filmerna. Så de behöver egentligen inte mig nu."

Ett otroligt kryptiskt erkännande att Bond 26 kommer vara i hans händer, eller bara ett ödmjukt sätt att formulera sig? Shhh, förstör det inte nu.
 

En stjärnspäckad rollista

 
Hursomhelst, Washington får också sällskap av Michael Caine (även känd som Nolans skugga) och Kenneth Branagh, som vi senast såg i Nolans krigsfilm  ”Dunkirk” (2017).

Men det är inte allt, folks. Även bland andra Clémence Poesy (”In Bruges”), Aaron Taylor-Johnson (”Kick-Ass”), Elizabeth Debicki (”Guardians of the Galaxy Vol. 2”), och Himesh Patel (”Yesterday”) hjälper till att stärka rollistan.

Sen var det ju också, han, Pattinson, möjligtvis lika älskad som hatad - den före detta Twilight-stjärnan har sedan sina glansdagar i ungdomsgenren helt bytt spår och medverkat i en rad komplexa independentfilmer. Något som förmodligen är skälet till hans medvind i Hollywood på senare tid; han inte bara har erhållit en roll i ”Tenet”, utan är också näst ut att spela Läderlappen (ett trettio-plus-sätt att säga Batman).

Hoyte van Hoytema, filmfotografen från både "Dunkirk" och "Interstellar", återvänder också. Så om ni gillade bildspråket i de två filmerna, är chanserna mer än goda att ni kommer göra det nu också. 

Vidare så är ”Tenet” en av de få storfilmer som vägrar att hoppa på tåget och bli försenat till nästa, eller näst-nästa (eller näst-näst-nästa) år. Det svenska premiärdatumet är spikat till den 17:e juli i år, vilket gör den till en strimma av solsken i en annars, till synes, grå filmsommar.
 
C33b818ce49b04f9817a8d6815ebcd8c 004
 

En av Nolans dyraste och mest ambitiösa filmer

 
Men smakar det så kostar det. ”Tenet” är Nolans näst dyraste film, efter ”The Dark Knight Rises”. Notan hamnade nätt och jämnt på 205 miljoner dollar, som bland annat bjöd på resor till Italien, Indien, Danmark, Estland, Norge (Sverige dög tyvärr inte, men det gjorde den Oscarsbelönade Ludwig Göransson när det kom till musiken i filmen), Storbritannien och självklart USA. En kostsam resa möjligtvis, men hellre världen runt än runt om studioområdet (green-screen, någon?).

I samband med att den rutinerade Bollywood-stjärnan Dimple Kapadia också fick en plats i rollistan, så intervjuades Nolan i tidningen The Hindu, där han ger intrycket att "Tenet" till och med kommer att vara en större produktion än "The Dark Knight Rises", eller "Inception".
 
- Vi filmade i sju länder, överallt, med en massiv rollista och stora scen-uppsättningar. Det är ingen fråga om saken - detta är den mest ambitiösa filmen vi har gjort.

Själva ordet "Tenet" är, som ni kanske märkt, en palindrom - det vill säga, ett ord man kan tyda framlänges och baklänges, med samma resultat. Ordet förekommer i den så kallade latinska "Sator-arepo"-formeln. "Jaha, den gamla godingen", tänker ni säkert nu. Nåväl, vi behöver inte gå in på detaljer. Poängen är att om man ska nysta upp någonting ur titeln på Nolans senaste film, kan det vara att vi kan vänta oss en åktur som både går fram - och tillbaka. 
 
 
Så, det är egentligen allt du behöver veta om "Tenet". Vilket kanske inte är så jättemycket. Men det kanske inte behövs mer än så.

Om ni fortfarande dock inte känner någon pepp så finns det som sagt en trailer, som förhoppningsvis kan ändra på den saken. Se den nedan.
 
 
Tror ni att filmen kommer upp på bio i juli som planerat - och kommer ni då att gå och se den? Kommentera gärna!
| 13 maj 2020 15:00 |