Film

Skribent

Hannes Kinnunen

1 juli 2012 | 20:01

Allt du behöver veta om "Hobbit"

En maffig guide till årets stora fantasyupplevelse, där vi presenterar alla karaktärer och berättar om filminspelningen och mycket annat.

Nu är det bara ungefär ett halvår kvar till årets mest efterlängtade film "Hobbit: En oväntad resa" som rullar upp på biograferna den 12 december. I och med detta tänkte jag att vi kan köra en stor sammanfattning på hela projektet där vi går igenom hur allt började, vad som hänt under inspelningen, vilka skådespelare och karaktärer som vi kommer att få möta och allt annat som hänt under denna mastodonta filmproduktion. Så är du ny till bordet och kanske inte läst speciellt mycket om filmerna så är det nu ett perfekt tillfälle för dig att komma ikapp med det du missat.

Boken

"Hobbit", eller snarare känd som "Bilbo: En hobbits äventyr" i Sverige är en bok skriven av J.R.R Tolkien och publicerad 1937. I boken får vi följa Bilbo i yngre år under hans äventyr till de ensamma bergen och jakten på draken Smaug. I sällskap har han 13 dvärgar och trollkarlen Gandalf. På vägen träffar de på allt från lömska alvkungar, troll, vättar och talande djur. Boken utspelar sig drygt 60 år innan hans senare böcker om Härskarringen.

Filmen

"Hobbit" började cirkulera i New Line Cinemas huvud direkt efter att Peter Jacksons adaption av "Sagan om Ringen"-trilogin" blev en stor succé på biograferna. Peter Jackson gick tidigt ut med att han inte var speciellt intresserad av att även filmatisera "Hobbit" och gav sig istället på att filmatisera remaken av "King Kong". "Hobbit" lades på is tills produktionen började se ljuset runt 2008 och då med en annan regissör i stolen nämligen Guillermo del Toro som mest gjort sig känd för att ligga bakom "Hellboy"-filmerna och "Pans Labyrint".

Peter Jackson skulle även han vara tillbaka men den här gången bara som producent och manusförfattare tillsammans med del Toro. Men filmindustrin är en branch där ingen film riktigt går säkert och där många manus förblir ogjorda. "Hobbit" var nära på att bli en av de filmerna då del Toro efter en lång tids förproduktion bestämde sig för att hoppa av projektet och resa hem. Anledningen var att han inte kände sig manad till att spendera hela fyra år i ett annat land.

Det såg dystert ut för "Hobbit" fansen en lång tid tills Peter Jackson själv bestämde sig för att ta på sig manteln som regissör, hoppet var ännu återfunnet till att få se filmerna vid liv. Men olyckan fortsatte att drabba projektet då Peter Jackson olyckligtvis fick åka in på sjukhus för magsår mitt under förproduktionen och filmernas öde såg dystert ut ännu en gång, men som tur var så behövde inte Peter Jackson spendera lång tid på sjukhus och hans sjukdom visade sig inte alls vara lika allvarlig.

Filmen var tillbaka på banan och i mars 2011 så startades inspelningen för två filmer baserade på "Hobbit" och filmerna gavs namnen "Hobbit: En oväntad resa" som rullar upp på biograferna den 12 december 2012 och den andra filmen "Hobbit: Bort och hem igen" går upp den 13 december 2013.

Filmen är som sagt regisserad av Peter Jackson och manuset står Peter Jackson, Guillermo del Toro, Philippa Boyens och Fran Walsh för.

Inspelningen

Kamerorna började rulla för första gången nere på Nya Zeeland den 21 mars 2011 och fortsätter fortfarande med ett väntat avslut i mittet på Juli. Filmen spelas in med RED's 3D kameror samt filmas i 48 fps (bildrutor per sekund) vilket gör att filmerna spelas upp i mer människliga rörelser än de tidigare 24 fps som varit standard i filmundustrin. Inspelningen har som vanligt med de flesta filmproduktioner försökt hållas så hemlig som möjligt och det mesta förblir gjort bakom stängda dörrar tills filmens premiär.

Något som varit bra för att stilla våra Hobbit-hjärtan har varit Peter Jacksons produktionsbloggar som kommit ut lite sporadiskt under åren. I dessa produktionsbloggar ofta runt 10 minuter långa har vi fått följa med Peter Jackson och diverse andra under inspelningen av "Hobbit" vilket har varit en lärorik stund för oss fans. I dessa videobloggar finner man nästan alla steg av inspelningen så jag rekomenderar skarpt att se på dem. (Del 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

Skådespelare och karaktärer

I en produktion så här bred och baserad på en så pass rik värld som Tolkien skapat så kan man förvänta sig en hel del olika karaktärer. Vissa nya och vissa gammla favoriter kommer vi att få bekanta oss med i "Hobbit" och här har vi dem:

Bilbo spelas av den brittiska komikern Martin Freeman som vi tidigare sett i den brittiska upplagan av "The Office" och den nu aktuella tv-serien "Sherlock". Bilbo spelades i "Sagan om Ringen" av Ian Holm som en äldre version av honom. Ian Holm kommer att vara med även nu fast då i de scener som utspelar sig under tiden av "Sagan om Ringen". Bilbo som karaktär är av rasen hobbit, vilket ligget bakom filmens titel. Bilbo Baggins är en välbärgad hobbit på 50 år som aldrig har några äventyr för sig utan vill helst spendera sin tid med att dricka öl och äta god mat, tills en mycket suspekt trollkarl kommer på besök.

Gandalf spelas återigen av Sir Ian McKellen som gjorde en fenominal insats som trollkalren i "Sagan om Ringen" filmerna. Gandalf är en lång och ståtlig trollkarl av rasen maia. Han skapades tillsammans med de andra maia av gudarna valar för att åka till Midgård och störta den ondskefulla Sauron. Men någonstanns på vägen transkar Gandalf förbi Fylke och där i en hålla finner han Bilbo och det är då deras vännskap bildas och äventyret börjar.

Thorin Oakenshield spelas av Richard Armitage som vi tidigare sett i BBC-serien om "Robin Hood" och snabbt i en roll i "Captain America: The First Avenger". Thorin är dvärgarnas ledare i "Hobbit" och är den mäktigaste av de 13 dvärgar som vi får följa i Bilbos följeslag. Hans mål är att döda draken Smaug och återta de ensamma bergen som draken Smaug har tagit över.

Fili och Kili spelas av Dean O'Gorman och Aidan Turner. Fili och Kili är bröder och följer med på Bilbos äventyr.

Oin och Gloin spelas av John Callen och Peter Hambleton och är även de bröder. Gloin är även far till Gimli som har en betydande del i "Sagan om Ringen"-trilogin.

Dwalin och Balin spelas av Graham McTavish och Ken Stott och är bröder i filmen. Peter Jacksons kommentar när de rollsatte Balin var "Vi har alltid varit stora fans av Kens roller och det ska bli riktigt roligt att få arbeta med honom".

Dori, Ori och Nori spelas av Mark Hadlow, Jed Brophy och Adam Brown. De är även alla de bröder. Brophy är en Peter Jackson-veteran och har varit med i allt från "Braindead" till "Heavenly Creatures" samt "District 9".

Bifur, Bofur och Bombur spelas av William Kircher, James Nesbitt och Stephen Hunter. Bifur är kusin till Bofur och Bombur medans Bofur och Bombur är bröder. De har alla rätt små roller i boken förutom Bombur som utvecklar en nära vänskap till Bilbo samt att han saktar ner följeslaget på grund av sin enorma vikt.

Gollum spelas åter igen av Andy Serkis som vi tidigare såg spela rollen fantastiskt i "Sagan om Ringen"-trilogin. Bilbo stöter på Gollum inne i Moria vilket vi även det såg lite snabbt i första "Sagan om Ringen"-filmen.

Smaug spelas av tro det eller ej en människa, även om karaktären i sig är en drake. Rollen spelas av Benedict Cumberbatch som ses sida vid sida med Martin Freeman i TV-serien "Sherlock". Rollen som draken Smaug gör Cumberbatch via motion capture. Samma teknik som Andy Serkis använder sig av för rollen som Gollum.

Resten av biroller som vi inte fått se något från ännu är Beorn, en hamnskiftare som kan förvandla sig till en björn, rollen spelas av vår svenska Mikael Persbrandt. Den lömska alvkungen Thranduil som även är far till Legolas spelas av Lee Pace. Mästaren av Lake-Town spelas av Stephen Fry och Evangeline Lilly spelar rollen som alven Tauriel. Några andra som gör återbesök från "Sagan om Ringen"-trilogin är Christopher Lee som Saruman, Cate Blanchett som Galadriel, Elijah Wood som Frodo, Orlando Bloom som Legolas och Hugo Weaving som Elrond.

Nu har du förhoppningsvis full koll på produktionen och vad du kan komma att förvänta dig inför premiären av den första filmen i december i år.

| 1 juli 2012 20:01 |