Serie

Skribent

Anders Eklöf

16 mars 2022 | 14:30

En nybörjares guide till "Halo" - 5 saker du bör veta

Den 24 mars är det dags för premiären av den efterlängtade "Halo"-serien på Paramount+. MovieZine förklarar vad som är grejen med "Halo".
Den 24 mars har den efterlängtade tv-serien "Halo" premiär på streamingtjänsten Paramount+, där vi kommer få se Pablo Schreiber ("Orange is the New Black") som rymdhjälten Master Chief utkämpa ett krig mot det utomjordiska hotet, The Covenant.
 
Vad handlar egentligen "Halo" om och varför är det en stor grej att den populära spelserien blir filmatiserad? MovieZine har sett två avsnitt och har svaret på dina frågor.
 
 
 

1. Vad handlar "Halo" om?

 
Spelet "Halo" släpptes i samband med lanseringen av konsolen Xbox år 2001 och blev snabbt en succé för sitt snabba skjutande, unika världsbygge och snygga grafik. Sedan dess har vi fått mängder av uppföljare, serietidningar och romaner - samt en samling av alla spel till Xbox Series X/S och PC kallad "Halo: The Master Chief Collection".
 
Det första spelet handlar om den genmanipulerade supersoldaten Master Chief, som är mänsklighetens sista hopp mot the Covenant - ett utomjordiskt hot som startade ett krig mot människorna för över tjugo år innan handlingen börjar. Efter ett stort nederlag på planeten Reach (som skildras i spelet "Halo: Reach") flyr ett rymdskepp som kraschlandar på en så kallad ringvärld, som oturligt nog är ockuperad av rymdskurkarna.
 
Tillsammans med den artificiella intelligensen Cortana ger sig Master Chief ut på den mystiska ringen för att stoppa covenanterna och avslöja platsens förödande hemligheter. Spelen ses ur förstapersonsvy och innehåller alltid ett populärt flerspelarläge. Det senaste spelet i serien var "Halo Infinite" (4 av 5 från MovieZine).
 
Serien på Paramount+ utspelar sig i ett eget universum bortkopplat från spelen, under ett stort krig med de utomjordiska the Covenant. Den dramatiserar den episka konflikten mellan mänskligheten och det utomjordiska hotet under 2500-talet och "väver djupt personliga berättelser med action, äventyr och en rikt föreställd framtidsvision".
 
E2b32a37227e5e0147ba00b22c4520b7 hqptzfvpsa5pbtdemlzktu
 

2. Vem är egentligen Master Chief?

 
Master Chief, eller John-117, är en så kallad Spartan - en elitgrupp av genmanipulerade soldater som tränats sedan barnsben. Under seriens gång har vi fått veta mer om hans tragiska bakgrund, hans relation till forskaren Catherine Elizabeth Halsey och hans AI-kumpan Cortana. I tv-serien är det Pablo Schreiber (mest känd från "Orange is the New Black") som spelar honom. Efter att ha hört Steve Downes som Master Chief i 20 år är det lite svårt att ta till sig den nya rösten, men jag vänjer mig ganska snabbt.
 
I spelserien har vi fortfarande aldrig sett hans ansikte under hjälmen, men i tv-serien på Paramount+ dröjer det inte länge innan vi får se det.
 
- Vi ville berätta en personlig historia. När vi väl kom in på vad den historien var, blev det klart att du verkligen behövde se personen i rustningen och under hjälmen. För vissa har det varit ett ögonblick de väntat på i 20 år och för andra är det något som känns väldigt svårt att föreställa sig. Vi respekterar båda sidor här, men för den här historien kändes det verkligen viktigt att få kontakt med Master Chief på ett annat sätt, säger producenten Kiki Wolfkill till sajten IGN.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Vilka ligger bakom "Halo"-serien på Paramount+?

 
"Halo"-serien var tänkt att släppas redan 2015 med ingen mindre än Steven Spielberg ("Jurassic Park", "E.T. the Extra-Terrestrial") som producent. På grund av ett fullt schema med "West Side Story" och den kommande "The Fabelmans" fick han dock hoppa av från den stolen, men enligt en intervju med Total Film räknas han som "executive producer" för serien och har varit djupt involverad i produktionen.
 
- Vi behandlade det här som ett projekt av Steven. Han var som en gudfader som läste varje manus, hjälpte oss välja showrunner, manusförfattare, regissör, skådespelare, design och visuella aspekter, säger executive producer Darryl Frank.
 
Nu är det Kyle Killen ("Mind Games", "Lone Star") och Steven Kane ("The Last Ship") som är showrunners, producerad av Amblin Television, 343 Industries och Showtime Networks. Otto Bathurst ("Robin Hood" från 2018, "His Dark Materials", ett avsnitt av "Black Mirror") är regissör och producent. 
 
Tv-serien spelades in i Budapest och Kanada med en budget på över 200 miljoner dollar. Andra skådespelare som är med utöver Pablo Schreiber är Natascha McElhone som Catherine Elizabeth Halsey, Bokeem Wodbine som Soren-066, Jen Taylor som Cortana (som i spelen) och Danny Sapani som Jacob Keyes.
 

4. Hur många avsnitt blir det?

 
Den första säsongen av "Halo" blir totalt 10 avsnitt, där ett sänds i veckan med start den 24 mars. En andra säsong är redan bekräftad, med David Wiener som showrunner och executive producer.
 
637f07e47fa5f80fd74902f94739fabe f77efea26cfc4bfe142d8c1799c5feb6 halo2
 

5. Varför har inte "Halo" filmatiserats tidigare?

 
Med tanke på spelseriens framgångar är det lite konstigt att det dröjt så här pass långt innan den blev filmatiserad, men faktumet är att serien på Paramount+ inte är det första försöket. Redan 2006 anställde Microsoft manusförfattaren Alex Garland ("Ex Machina", "Annihilation") för att pitcha projektet till filmbranschen. Till slut gick Fox och Universal med på att producera filmen. 
 
Microsoft ville ha ingen mindre än Peter Jackson som regissör ("Sagan om Ringen"), som istället blev producent. Det gick rykten om att Guillermo del Toro ("The Shape of Water", "Nightmare Alley") skulle regissera, men istället blev det "District 9"-regissören Neill Blomkamp som fick uppdraget.
 
Projektet stötte dock på problem, då Microsoft och Fox hade väldigt olika idéer för filmen. Projektet stod stilla, vilket gjorde att Fox hotade med att lägga ner det. Peter Jackson och de andra sa emot, vilket gjort att det legat vilande sedan dess. Dock lär vi förmodligen aldrig få se filmen, med tanke på att det blir en tv-serie istället.
 
Be3f6d16a01185c92e323aea26c5d9ea halo s1 007 rt
 

Så hur bra är "Halo"-serien?

 
Utifrån de två avsnitten jag sett måste jag ändå säga att jag är positivt överraskad och försiktigt förtjust i "Halo". Det är ärligt talat sällan som tv-serier eller filmer baserade på spel blir särskilt bra, men den här både fångar mycket av känslan från förlagan och gör en hel del intressanta saker med konceptet.
 
Mycket känns rätt - som designen på Master Chief, vapen och covenanterna till ljudeffekter och stämningen. Vi får till och med se händelseförloppet från huvudpersonens visir ganska ofta. Manuset är kanske inte överdrivet bra alla gånger och en del repliker känns lökiga, men jag tycker än så länge att de fått till en spännande premiss.
 
Serien känns även mänskligare än förlagan, då den federationen UNSC målas upp som ett ofta väldigt moraliskt tveksamt och fascistiskt gäng som verkar bryr sig mer om vetenskapliga framsteg än mänskligheten de försöker beskydda. Även Master Chief får tillfälle att visa känslor, då han snabbt visar empati för Kwan (Yerin Ha), en tonåring som överlevt ett brutalt anfall från covenanterna på en mänsklig koloni.
 
Den kommer också med en ganska oväntad vändning tidigt, som jag tror kommer dela "Halo"-fansen som tittar på serien rätt rejält. Än så länge är jag försiktigt hoppfull att serien ska kunna leverera ett spännande och troget science fiction-äventyr, men efter bara två avsnitt är det svårt att säga.
 
 
Kommer du titta på "Halo"? Vad har du för relation till spelen?
| 16 mars 2022 14:30 |