Film

Skribent

Fabian Nordlander

11 februari 2016 | 21:00

Allt du behöver veta inför "Deadpool"

I helgen tar världens mest kontroversiella och våldsamma antihjälte plats på bioskärmen. Men denna hjälte är inte av samma kaliber som Batman eller Spider-­Man, vem är Deadpool egentligen?
Här har ni alla information innan ni sätter er i biostolen.

Vem är Deadpool?


Han kallas för “The merc with the mouth” men heter egentligen Wade Wilson. Han var en legosoldat med en jobbig barndom som senare blev utkastad från armén, han fick sedan diagnosen cancer och blev erbjuden hjälp. Wade blev placerad i samma arméprogram som Wolverine, “Weapon X” som det kallades. Där skulle de replikera Wolverines helande krafter i Wade men det misslyckades, istället muterades hans cancer och täckte hela hans kropp. 

Efter det placerades han på ett hem för misslyckade experiment, där ingick han med några andra fångar en dödspott som spelade på vem som skulle dö där först, alltså en “deadpool”. Men efter att ha försökt fly och bli dödligt skadad, slog hans helande krafter plötsligt igång. Han tog sig ut och började mörda för pengar under namnet Deadpool.Hur skapades Deadpool?


Deadpool är kanske inte den mest originella karaktären som man kan tro, han föddes ur stöld. Deadpools illustratör och medskapare Rob Liefeld var ett stort fan av DC‐skurken Deathstroke och ville göra något liknande i X‐Men‐serierna. Deathstroke är en legosoldat som heter Slade Wilson och var ett arméexperiment som resulterade i helande krafter och en heltäckande mask, typ samma sak. Deadpools författare synade Liefelds inspiration och såg till att stölden blev tydlig och öppen, därav Deadpools alterego Wade Wilson. 

Deadpool introducerades först 1991 som en legosoldat som anställts för att döda mutanten Cable, något han misslyckades med. Men karaktären blev måttligt populär och dök upp som skurk i olika serier. Han var inte den komiska metafiguren vi ser idag, han var mer en pratglad och punchline‐levererande karaktär likt en actionhjälte från 80‐talet. Han fick senare sin egna soloserie och blev snabbt dödsdömd hos Marvel, så ingen hade koll på serien eller förväntade sig succé, så teamet bakom serien började testa koncept som töja på gränserna. Där blev Deadpool den karaktär vi känner idag och han blev snabbt en favorit, då han bröt fjärde väggen och pratade med läsaren samt saknade moral.Har vi sett honom förut?


Deadpool är inte särskilt känd i Sverige på seriesidan, men han har dykt upp i TV‐spel, TV‐serier och film. Han dök upp i många fightingspel men är kanske mest känd för sitt egna spel som kom 2013 med kända rösten Nolan North i huvudrollen. Deadpool har även dykt upp i den tecknade TV‐serien “Ultimate Spider‐Man”. Men mest känd blev han nog i den internationellt hatade filmen “X‐Men Origins: Wolverine” där Ryan Reynolds först agerade som antihjälten. Filmen och porträtteringen av Deadpool var en katastrof då de inte använde mycket alls från serien, utan gjorde Wilson till en halvnaken mördarmaskin med alla mutantkrafter. Hans ikoniska mun var även igensydd.Var hör denna film hemma?


I vilket universum befinner sig denna Deadpool vi nu ser, Marvel, DC, X‐Men? Svaret är Fox officiella X‐Men‐universum, Deadpool ska alltså kunna interagera med Jackmans Wolverine. I senaste “X‐Men: Days of Future Past” rebootades X‐Mens universum då allt efter 70‐talet är nytt. “X‐Men Origins: Wolverine” och “X‐Men: The Last Stand” har alltså aldrig skett. Därav kan Deadpool rebootas utan att krocka med tidigare händelser. Sedan så är Deadpool så pass meta att han nästan befinner sig ovanför all kontinuitet.

Vill ni veta mer om Deadpool? Lyssna på vår podd "Nörden & Jag"  där vi diskuterar och dissekerar antihjälten. 

Vad tror ni, lyckas Fox denna gång med karaktären? Kommer de vara trogna till förlagan och kommer det fungera i denna mörka superhjälteperiod?
| 11 februari 2016 21:00 |