Film

Skribent

Anton Skoglar

11 augusti 2020 | 15:00

Allt du behöver veta inför Marvels "Black Widow"

Fas 3 är över och vi har sagt hejdå till flera av hjältarna som startade allt. Natasha Romanoff är dock snart tillbaka med en efterlängtad solofilm.
Länge har vi väntat på att Scarlett Johansson och Natasha Romanoff/Black Widow ska få en solofilm. Nu är det förhoppningsvis snart här och alla trailers och teasers ser lovande ut. Hur kommer ”Black Widow” passa in i Marvels filmuniversum? I den här texten får ni allt ni behöver för att göra er redo för det första inslaget i Marvels fjärde fas.
 

Tillbaka till rötterna

 
Natasha har lämnat sitt gamla liv bakom sig och återvänder nu till sin familj och sitt ursprung. Tillsammans med sin gamla familj (Natasha refererar till de som familj men kanske ej ska tas bokstavligt) och kanske framförallt sin syster Yelena (Florence Pugh) är planen att göra upp med sitt förflutna och återknyta banden till sin familj som känner sig svikna av Natasha.
 
Enade igen försöker de besegra skurken känd som Taskmaster och en gång för alla eliminera akademin the Red Room (som vi fick se glimtar av i ”Avengers: Age of Ultron”). Vi kommer även få svar på vad som egentligen hände i Budapest (en referens från ”Avengers”) Kanske betyder det att vi även får återse Jeremy Renners pricksäkra pilbågsskytt Clint Barton/Hawkeye?
 
 
Johansson själv trycker hårt på att det är en film som handlar om familj. I en intervju med Total Film säger hon:

– Vad är familj? Hur definierar den oss? Hur definierar vårt förflutna oss? Hur påverkar vår familj – hur vi en definierar den – vilka vi är, bra och dåliga sidor.
 

En prequel… men när utspelar den sig?

 
Att det blir en prequel tror jag inte är någon hemlighet idag men frågan är hur långt bak i tiden kommer vi gå? Marvel har nu bekräftat att filmen kommer utspela sig mellan ”Captain America: Civil War” och ”Avengers: Infinity War”. Efter händelserna i ”Captain America: Civil War” tvingades Natasha att försvinna och nu ska vi få svar på vad hon hade för sig under den tiden.
 
 

Bakom kulisserna

 
Kevin Feige styr Marvels filmuniversum med järnhand och den som är utvald att inleda Fas 4 är den rätt okända regissören Cate Shortland. Shortland kanske är mest känd för filmen ”Lore” som var Australiens bidrag till Oscarsgalan 2013 och som vann Bronshästen för bästa film på Stockholms filmfestival 2012. I en intervju med Empire säger Shortland:

- Kevin Feige insåg att folk förväntar sig en origin story så det blev naturligt att vi valde att gå en annan väg med filmen.

Alexandre Desplat vars katalog av filmmusik är minst sagt imponerande och som vunnit två Oscars för ”The Grand Budapest Hotel” samt ”The Shape Of Water” debuterar nu i Marvels filmuniversum.

Och Scarlett Johansson är även med när kameran inte rullar som exekutiv producent. Såhär säger hon till Total Film:

- Efter att ha spelat den här karaktären i ett årtionde nu, så ville jag vara säker på att filmen känns konstnärlig och kreativt givande för både mig och för fansen.
 
Large 42883b5c475261756fff3317dc4a92a7 tillbaka 20till 20r c3 b6tterna
 

Girlpower-cast

 
Scarlett Johansson återvänder alltså till rollen som Natasha Romanoff/Black Widow för åttonde gången (nionde om man räknar end-creditsscenen i Captain Marvel). Med på tåget finns också tidigare nämnda Florence Pugh (”Midsommar”) som Yelena Belova (som också gått under namnet Black Widow i serierna). Rachel Weisz (”The Favourite”) som Melina Vostokoff/Iron Maiden. Båda två har precis som Natasha sitt ursprung i the Red Room.
 
 
David Harbour (”Stranger Things”) gör rollen som Alexei Shostakov/Red Guardian, en karaktär som beskrivs som Sovjetunionens Captain America. William Hurt återvänder även han till sin roll som Thaddeus Ross. Ray Winstone ("The Departed") spelar än ännu icke-namngiven karaktär. Och tittar man i rollistan finns det ingen som är bekräftad att spela Taskmaster…
 
 

Vem är skurken egentligen?

 
Taskmaster är den som lyfts fram som filmens huvudantagonist. I serierna är Taskmaster en skurk som med hjälp av sitt fotografiska minne snabbt kan lära sig hur sina fiender slåss och använda det emot dem. Vanligen porträtterad som en antihjälte eller undercover agent som inte skyr några medel att nå sina mål. Marvel själva har dock inte uttalat sig mer än att berätta att just Taskmaster kommer vara skurken.

Ingen har alltså än bekräftats spela rollen som Taskmaster. Winstone är ett namn som diskuteras då han hans karaktär ej har ett bekräftat namn. En annan är O.T. Fagbenle (”The Handmaid´s Tale”) som spelar den före detta S.H.I.E.L.D.-agenten Rick Mason. Rick är en gammal allierad till Natasha men är även intresserad av henne på ett mer romantiskt plan. Kan det vara någon av Natashas familj som är Taskmaster? Både Yelena och Melina är karaktärer som haft sina duster och problem med Natasha så det känns inte omöjligt att det skulle kunna vara någon av dem.
 
 
Som stort MCU-fan ser jag oerhört mycket fram emot att se vad Marvel hittar på härnäst. Hur ska de gå vidare med detta efter elva år av populärkulturell dominans på filmmarknaden som toppades med den mest inkomstbringande filmen någonsin? Jag vet inte men jag är extremt nyfiken på vilken riktning de väljer att ta nu. Och jag är oerhört glad att Natasha och Scarlett Johansson äntligen får sin egna film, det har hon verkligen förtjänat!
 
"Black Widow" får svensk biopremiär 28 oktober.
| 11 augusti 2020 15:00 |