Film

Skribent

Oskar Möller

11 januari 2023 | 08:00

Alla vinnarna på Golden Globe-galan 2023

Publiktapp och galaskandaler till trots har filmåret 2022 varit stark för film och tv-serier. Nedan följer en lista med alla vinnare av årets Golden Globes (och en kärleksförklaring till en viss Michelle).
Den 80:e Golden Globegalan går av stapeln men trots det fina jämna året känns marken lite skakig under guldpolityren. Förra årets gala blev inställd pga högljudd kritik mot HFPA:s (Hollywood Foreign Press Association) brist på mångfald i representation - priser delades ut ändå, men gjorde föga avtryck i media. Sedan har vi pandemin - 2021 hölls galan på Zoom med vilt varierande utstyrslar som följd. Jason Sudeikis  hoodie samsades med gucciklänningar och modebloggare grät på sina kammare.
 
På senare tid har de stora filmgalorna överlag drabbats av såväl stora publiktapp som diverse rabalder - Will Smiths örfilande av kollegan Chris Rock under förra årets Oscarsgala har skrivit sig in i den moderna filmvärldens skandalhistoria. Flera kända ansikten vägrar att delta i årets begivenheter - exempelvis Tom Cruise och Brendan Fraser, som varit mycket öppna i sin kritik.
 
Därför känns årets tillställning som ett försök att återerövra status quo - även om den inte riktigt är möjligt. De ansvariga har bland annat rekryterat en av samtidens hippaste komiker i form av Jerrod Carmichael som galans konferencier - som svart och öppet gay är han rena drömmen för ett HFPA som vill rena sitt solkade rykte.
 
Michelle Yeoh vann bästa skådespelerska i en musikal eller komedi - och hotade med att ge pianisten stryk.
 
Det blev lite som förhandstippat ett segertåg för film ersom verkligen gick hem hos publiken - den högoktaniga "Everything Everywhere All at Once" då Michelle Yeoh kammade hem ett pris för bästa kvinnliga huvudroll i en komedi medan hennes kollega Ke Huy Quan, som spelar multipla roller i filmen snodde åt sig en glob för bästa manliga biroll. Stephen Spielberg rodde hem två av de tyngsta priserna - bästa regi och bästa dramafilm med "The Fabelmans" medan "The Banshees of Isherin" utsågs till bästa komedi. Colin Farrell vann dessutom en glob för sin huvudroll i filmen.
 
Yeoh blev dock kvällens största vinnare i samma stund som hon skämtsamt tilltalade galans nitiske pianospelare, som skulle markera pristagarna att runda av sina tal, med ett kärnfullt "Shut up please. I can beat you up". Swoon. Garanterade memes och fanboyande i år framöver (och gud vet hur många våta drömmar hos män och kvinnor alike)
Vi svenskar och Östlundsfans kunde känna oss lite snuvade - det blev dessvärre inga priser för "Triangle of Sadness" - men det är ett öde som delades av mastodonter som "Top Gun: Maverick" och förhandstippade "Avatar: The Way of Water",
 
Speciella priser kvällen till ära delades ut till två Murphys och deras livsgärningar. Först ut prisades Ryan Murphy för sina mångåriga insatser i televisionens tjänst (nu senast aktuell i sin kanske största bragd till datum, den skräckinjagande "Dahmer"). Några timmar senare var det Eddie Murphys tur att hyllas för en decennielång karriär i komedins tjänst.
 

Listan med alla vinnare

 
Bästa film - drama:
The Fabelmans

Bästa film - musikal/komedi:
The Banshees of Inisherin 
 
Bästa regi:
Steven Spielberg, The Fabelmans

Bästa kvinnliga huvudroll - drama:
Cate Blanchett, Tár

Bästa manliga huvudroll - drama:
Austin Butler, Elvis

Bästa kvinnliga huvudroll - musikal/komedi:
Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

Bästa manliga huvudroll - musikal/komedi:
Colin Farrell, The Banshees of Inishirin
 
Bästa kvinnliga biroll:
Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever

Bästa manliga biroll:
Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once

Bästa icke-engelskspråkiga film:
Argentina, 1985

Bästa animerade film:
Pinocchio (av Guillermo del Toro)

Bästa manus:
The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh)

Bästa filmmusik:
Babylon (Justin Hurwitz)

Bästa originalsång:
RRR - Naatu Naatu

Bästa tv-serie - drama:
House of the Dragon 

Bästa tv-serie - musikal/komedi:
Abbott Elementary
 
Bästa skådespelare i en tv-serie - drama:
Kevin Costner, Yellowstone

Bästa skådespelerska i en tv-serie - drama:
Zendaya, Euphoria

Bästa skådespelare i en tv-serie - musikal/komedi :
Jeremy Allen White, The Bear

Bästa skådespelerska i en tv-serie - musikal/komedi:
Quinta Brunson, Abbott Elementary

Bästa skådespelerska i en miniserie eller tv-film:
Amanda Seyfried (The Dropout)

Bästa skådespelare i en miniserie eller tv-film:
 Evan Peters, Dahmer
 
Bästa kvinnliga biroll i en tv-serie:
Julia Garner, Ozark

Bästa manliga biroll i en tv-serie:
Tyler James Williams, Abbott Elementary

Bästa miniserie eller tv-film:
The White Lotus, säsong 2 (Mike White)
 
Kvällen blev lyckligt förskonad från några skandaler - om man nu inte räknar överigriga pianoklinkare, vars liv och lem numera står högst osäkra enligt Twittersfären. Men är någon, alltså någon förvånad över att Jennifer Coolidge drog över i sitt tacktal för bästa birollskådis i en miniserie? För givetvis vann hon för sin återkommande roll som Tanya i  "The White Lotus "- välförtjänt!
 
Allt sammantaget var årets Golden Globes en ganska lyckad affär, om än med små gester.
Fler stjärnor än väntat dök upp, men inte alla - bland vinnarna kunde man notera att Cate Blanchett  och Amanda Seyfried inte syntes till (och Twitterpikarna om den senare ursäkt att inte närvara lät inte vänta på sig). Även Kevin Costner uteblev och pikades kärleksfullt av kollegan Regina Hall i direktsändning.

Stjärnorna var välklädda, talen höll en god kvalitet, galan lyckades tvätta bort en del av sitt skamfilade rykte och filmfolket fick skina och ha sin kväll. Och så hade vi Michelle Yeoh - alla övernitiska, talförstörande pianospelares stora skräck.
| 11 januari 2023 08:00 |