Klipp

Skribent

Viktor Jerner

28 januari 2016 | 15:00

Se en snygg sammanställning av alla bästa film-vinnare genom tiderna

Från "Wings" (1927) till "Birdman" (2014). Njut av ett härligt kollage med alla 87 filmer som vunnit en Oscar för bästa film.
Om exakt en månad är det återligen dags för den årliga och prestigefyllda Oscarsgalan. Det blir den 88:e galan i ordningen och filmer som "The Revenant", "Spotlight" och "The Martian" har chans att ta hem de riktigt tunga priserna. Med tanke på vinsten på PGA Awards och vad experterna säger så är det dock Adam McKays "The Big Short" som tycks vara den starkaste kandidaten för bästa film-vinsten. Trots att PGA-priset och Oscarn stämmer överens i drygt 75 % av fallen (har dessutom stämt varje gång de senaste åtta åren) så säger min magkänsla att det blir "The Revenant" som kommer stå som vinnare, men vi får se.

Hur som helst, nu när spänningen och alla längtan börjar trappas upp kan det vara skönt att blicka tillbaka lite bland alla de (mestadels) fantastiska filmer som har lyckats vinna filmvärldens finaste pris genom åren. Gänget bakom YouTube-kanalen Burger Fiction tar i sitt senaste klipp med oss på en skön kronologisk resa från 1927 års vinnare "Wings" till förra årets "Birdman" (vingar och fågelmannen, cirkeln är sluten).  På vägen stannar vi bland annat vid "Borta med vinden", "Lawrence of Arabia", "The Deer Hunter" och "Schindler's List". 

Det är övervägande positiva känslor som bubblar fram i kroppen när jag ser det här, men samtidigt kommer frustrationen över oförklarliga vinnare - exempelvis "Crash", "Shakespeare in Love" och "Dansar med vargar" (vann över "Goodfellas", det kommer jag aldrig förlåta den för) - tillbaka med full kraft igen. Kolla in sammanställningen nedan: 


Vilken av alla dessa tycker du är den allra mest värdiga vinnaren genom åren? Blir det "The Big Short" som tar hem titeln i år? 
| 28 januari 2016 15:00 |